Nool.hu podcast

2024.02.13. 13:51

Ősi legendák, hagyományok, jóslások: a Valentin-napról kérdeztük a tarjáni néprajzost (podcast)

A köztudatban a szerelmesek napjaként ismeretes leginkább a Valentin-nap, amelyet minden év február 14-én ünneplünk világszerte. A magyar kultúrába beolvadt ősi ünnep eredetéről, hagyományairól és legendáiról beszélgettünk Máté Györggyel, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum néprajzos munkatársával.

Sipos Nina Vivien

Elkezdődött a szerelmesek hete a Valentin-nap közeledtével, így nagy a sürgés-forgás a boltokban, hogy párunknak beszerezzük a megfelelő kis apró ajándékot, amivel neki kedveskedhetünk ezen a jeles napon. 

Most, hogy beköszöntött végre a napsütéses, tavaszias február Nógrád vármegyében, ezzel együtt megjelentek az élelmiszerüzletekben, a ruházati-, a kreatív-, és a kézművesboltokban, valamint a virágárusoknál a szimbolikus piros-rózsaszín-fehér színekbe öltözött ajándékok, bonbonok, dekorációk, virágok és egyéb ünnepi ingóságok is. 

A magyar kultúrában elég régóta ismeretes a Valentin-nap, hiszen sok szerelmes pár ünnepli a kapcsolatát február 14-én, ám felmerülhet a kérdés: mi pontosan ennek az ünnepnek az eredete, a története? Hírportálunk Máté Györggyel, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum néprajzos, muzeológus munkatársával, az intézmény Gyűjteményi osztályának vezetőjével beszélgetett, aki elmondta, hogy ősi tradíciók, szokások, és legendák övezik a Valentin-napot, vagyis Szent Bálint napját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában