Kezdeményezés

2024.02.09. 21:28

Örökbefogadókra várnak a nógrádi források

A címben szereplő szóösszetételt őszintén szólva más összefüggésekben ismeri a közvélemény. Mindenekelőtt a legnemesebb célja, küldetése révén a nehéz helyzetű, döntő többségében kisgyermekek számára jelent leginkább mentsvárat az örökbefogadás, de ez az általában szeretettel teli aktus nagy örömet szokott okozni a nem vér szerinti szülői szerepre vállalkozó házaspárok, családok körében is.

Csongrády Béla

Dr. Sándor Ottó nyugalmazott jogász igen aktív tag

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az utóbbi évtizedekben azonban bővült e fogalom tartalma, hiszen lehet szó szerint örökbe fogadni például gazdátlan kutyusukat s szimbolikusan számos állatkerti lakót is. Új információink szerint immár természeti értékeket, jelesül forrásokat is lehet örökbe fogadni.

Ötletgazdának egy nemrégiben alakult – főként nyugállományú tagokat tömörítő – közösség, a Hagyományőrző Civil Társaság bizonyult. Elképzeléseikről, terveikről a minap számolt be portálunknak az egyik legkezdeményezőbb, legaktívabb tagjuk, dr. Sándor Ottó nyugalmazott ­jogász.

Elmondta, hogy egyrészt saját természetjáró ismeretei, másfelől pedig az elmúlt évi Petőfi 200 bicentenáriumi évforduló kapcsán a Salgó költőjének nevét viselő forrásnál, illetve a Balassi pihenőhelynél lezajlott rendezvények tapasztalatai indították őt és társait arra, hogy sajátos, tettekre váltható gondolattal rukkoljanak elő.

Ennek révén biztosítható lenne a Medves-fennsíkon – illetve egyéb helyeken, például a Vízválasztó és Zagyva, valamint a Pécskő környékén – tucatszám található források megközelíthetősége, vizüknek és környéküknek a folyamatos tisztítása, rendben tartása. Ilyen például az Alsó-Ickós-kút, a Csörgő- vagy a Nándor-forrás, a Csató-kút, illetve az Öregségi-víz.

A hagyományőrző civilek – mintegy példát mutatva – pályázati pénzből már sikeresen működtek, illetve működnek közre a Petőfi-forrás úgymond rehabilitációjának folyamatában. A Losonczi-forrásnak pedig a Jobb Páholy – Förster Társaság Fórum – lett az örökbefogadó gazdája. A kezdeményezők azt várják, hogy minél több civil közösség követi a jó példákat és valóságos mozgalom bontakozik majd ki a források védelmében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában