Nógrádi identitás

2024.02.16. 17:27

Madách Imrét, világhírű drámáját és vármegyénk értékeit viszi közel a fiatalokhoz az új film

Mától bárki számára elérhető az „Egy nógrádi próféta – Madách Imre és Az ember tragédiája” című film. Az alkotás egy újabb állomás a vármegyei önkormányzat identitáserősítő törekvéseinek sorában, amellyel elsősorban a középiskolásokhoz szeretnék közelebb vinni Madách világhírű művét, azon keresztül az írót és magát a vármegyét, ahol alkotott.

Gulyás Edina

Erősíti a nógrádi identitást is az új alkotás

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Mától bárki számára elérhető Nógrád Vármegye Önkormányzatának Youtube-csatornáján a Madách Imre: Az ember tragédiáját feldolgozó Egy nógrádi próféta című, mintegy fél órás film, amelynek ünnepélyes bemutatóját a Vármegyeházán tartották. A produkció levetítését megelőzően Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke arról tájékoztatta  a jelenlevőket, hogy az alkotást a Cameofilm Stúdió Kft. készített Nógrád Vármegye Önkormányzata megbízásából.

Fontos Madách hagyatékának, a Palócföld értékeinek ápolása

– Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az itt élők Palócföld iránti szeretetét, identitástudatát erősítsük. Ennek érdekében az elmúlt években több pályázatot is benyújtottunk, amelyeknek köszönhetően számos lépést tettünk célunk elérése felé – hangsúlyozta az elnök. – Ez a film is illik ezek sorába, azért készült, hogy a mai fiatalok számára is érthetőbbé tegye nagy írónk, Madách Imre művét. A tananyag kiegészítéseként valamennyi középiskolába szeretnénk eljuttatni ezt az alkotást nem csak a vármegyében, hanem az egész országban, sőt, akár országhatárokon túl is. 

Hozzátette: az önkormányzat fontosnak tartja Madách hagyatékának ápolását. Mindenkinek meg kell ismerni annak nagyszerűségét, azon keresztül a Palócföld értékeit. 

Az író életén keresztül mutatja be a drámát, a vármegyét

A bemutatón Barlay Tamás forgatókönyvíró-rendező elmondta: Az ember tragédiájának alapstruktúrája az, hogy Lucifer és Ádám színről színre végigjárják a történelmi korszakokat. A film ennek megfelelően egy tanár és diák képzeletbeli utazásán keresztül bejárja az író életének helyszíneit, így mutatja be a művet, Madách Imre életét, azon keresztül Nógrád vármegyét. 

– A vármegyei önkormányzattal, illetve az itt található kulturális intézményekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően valósult meg a film, amely megmutatja nemzeti kultúrkincsünk egy szeletét – fogalmazott Csáky Attila, a dokumentumfilm producere. – Az alkotás legnagyobb erénye, hogy a fiatalok számára is érthetően, befogadhatóan beszél Madáchról és Az ember tragédiájáról. Ezáltal megérthetik annak mondanivalóját, felkeltheti érdeklődésüket Madách életműve iránt. Mindehhez a kulisszát Nógrád adja, annak csodálatos környezete, azok a helyszínek, ahol a nagy író élt és alkotott. 

Széles körben terjesztik majd az alkotást

A bemutatón elhangzott: azzal, hogy a film elkészült még nem ért véget a feladat, sőt, ezután következik annak minél szélesebb körben való megismertetése. Ennek érdekében, azon túl, hogy felkerült a vármegyei önkormányzat youtube csatornájára, kiajánlják azt a középiskoláknak, az Uránia Moziban szerveznek egy díszbemutatót és a televíziós csatornákhoz is eljuttatják az alkotást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában