Tárlat

2024.02.03. 16:37

Különleges kiállítás nyílt salgótarjáni művészeti iskolában

„Tollban mondva” címmel nyílt meg csoportos kiállítás a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola galériájában február 2-án, 17 órakor. A rendezvény a Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesületének szervezésében jutott létrejönni. Az eseményen zongora és énekszó is felcsendült Berecz Bálint közreműködésében. A tárlat egészen március 6-ig megtekinthető az érdeklődők és művészetkedvelők számára.

Sipos Nina Vivien

A képek nagy sikert arattak a közönség körében

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Nyíregyháza után Salgótarjánban is sikeresen megnyitották a Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesületének (KOVE) „Tollban mondva” című golyóstoll kiállítását. A rendezvényt a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola galériájában tartották meg péntek délután, amelyen számos érdeklődő, művészetkedvelő vett részt, kicsik és nagyok egyaránt.

– Ugyan a mai magyar kortárs grafika egy kis szeletét láthatjuk a falakon, viszont annál inkább nagyobb, jelentősebb szereplőit üdvözölhetjük köreinkben, itt a képeken – fogalmazott beszédében Kun Péter, az iskola képzőművészeti tanszakának oktatója.

Az eseményen elektromos zongoraszó is felcsendült Berecz Bálint, a zeneiskola egyik tehetséges növendékének közreműködésében, aki a Balázs Fecó Maradj velem című melankolikus dalát énekelte el a közönségnek, nagy sikert aratva színvonalas előadásával. 

Művészeti célokat is megfogalmaztak

A zenés produkció után Bugyi István József grafikusművész nyitóbeszédjében kitért a művészeti célokra is használható eszköz létrehozójára, egyedi történetére, felvezetve az mai 21. században értendő golyóstollat, mellyel nem csupán írni tudunk az elénk kitett papírlapra, de akár maradandó alkotásokat is készíthetünk vele. Mint említette, a „golyós forradalom” manapság evidenciává vált, a kis szerkezet ott lapul klasszikus, vagy minőségibb kivitelben bárhol, bárkinél. 

Összesen huszonhárom művész egyedi alkotói stílusát felvonultatva igyekszik bemutatni a kortárs rajz- és grafikaművészetet a kiállítás, amelyben fellelhetők a fényképszerű megoldásoktól, az illusztratív munkákon keresztül, az absztrakt kifejezésig a magyar rajzművészet számos része.

A KOVE grafikusművészei követik a modern technikákat, nem csupán ismerői a módszereknek, de egyszerre művelői is. Céljuk, hogy a grafika legjelentősebb hagyományait népszerűsítsék a társadalomban. 

– Bízom benne, hogy a Tollban mondva rendezvénysorozat, ha nem is veszi fel a harcot ténylegesen a korunkat érő csapások ellen, de legalább reflektálni tud azokra, és tiszteletet ad mindazoknak, akik a kortárs képzőművészet eme szegmensét művelik, avagy azzal mélyrehatóbban foglalkoznak – zárta mély gondolatait Bugyi István József grafikusművész, s egyúttal megnyitotta a fotókiállítást is. 

A rendezvényen látható volt Kun Péter oktató Választások I. és II., Danka Attila Kozmikus Kérészek, Havasi Tamás Ártér, Vén Zoltán Béke tábor, Takáts Márton A vándor rézkarcoló Buenos Aires-ben című képe, illetve még sok más fantasztikus művészeti remekművet állítottak ki a zenesuli galériájába.

Az egyedülálló tárlatot egészen március 6-ig tudják megtekinteni a látogatók, művészetkedvelők a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában