Látogatók Könyve

2024.02.12. 17:25

Kötetbe foglalták a Drégely várában papírra vetett gondolatokat, felújítást is terveznek

Évente közel 20 ezren keresik fel a történelmi nevezetességet, Drégely várát a Börzsöny északi részén. A Drégelyvár Alapítvány évtizedek óta dolgozik a vár helyreállításán és ápolja Szondi György emlékét.

Lukács Zsófia

Drégely ódon falai között számos gondolat megfogalmazódott. A képen hagyományőrzők

Fotó: Beküldött

Nemrégiben kötetbe foglalták a vár látogatói által írt sorokat, a Drégelyvár Alapítvány gondozásában edig meg is jelent a Látogatók Könyvének második kötete, amely a várba érkezők papírra vetett gondolatait tartalmazza. 

–2006-tól vezetjük a bejegyzéseket, az első kötet 2014-ig szólt. A legújabb kiadásban 2015 és 2020 közötti bejegyzésekből válogattuk ki a számunkra legkedvesebb, legmeghatóbb, valami miatt különleges beírásokat. Nem kis feladat volt, hiszen számos, szívünknek kedves beírást olvashattunk a Látogatók Könyvében, amelyet Drégely várában egy kis faládikába helyeztünk el, és rendszeresen cseréljük. Az új kötetet Végh József helytörténész segítségével állítottuk össze, friss fotókat, aktuális információkat is tartalmaz– számolt be róla Pásztor Ildikó, az alapítvány koordinátora.

Hozzátette, hogy számtalan értékes írás fogalmazódott meg a vár falai között. Megilletődött, megható gondolatok, idézetek, új költemények, üzenetek, iskolásoktól, csoportoktól, egyéni látogatóktól az ország minden pontjáról és a határon túlról is.

Évente akár húszezer látogató is felkeresi a híres várat

Pásztor Ildikó arra is kitért, hogy Dombai Gábor az alapítvány elnökének nyomatékos kérésére a tulajdonos vagyonkezelő, a Magyar Államkincstár Nógrád Vármegyei Igazgatóságának megbízásából állapotfelmérés történt az év végén Drégely várában. 

– A mostani állapot megóvása, állagmegőrzés és a látogatói feltételek biztosítása ügyében várható előrelépés. Ez nagyon fontos számunkra, hiszen közel 18-20 ezer látogatója van évente a várnak, a balesetveszély elkerülése elsődleges feladatunk. A pásztói mérnökcsoport által megtörtént az állapotfeltárás, jelenleg az árajánlatok, engedélyezési és kivitelezési tervek készítése folyik. Előreláthatólag ősszel kerül sor a munkálatok elvégzésére – ismertette az alapítvány koordinátora. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában