Jegyzet

2024.02.19. 12:45

Emberközelben

A Madách-kultusz centrumába a fő művet állították - Csongrády Béla gondolatai a témában.

Csongrády Béla

A 2023-as esztendő utolsó napjával Petőfi Sándor és a vele egy hónapban napvilágra jött Madách Imre születésének bicentenáriuma tiszteletére életre hívott emlékév is befejeződött. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarság kulturális tudatában elhomályosulhat az alig magyarázhatóan gazdag költészetet fiatalon hátrahagyott költőzseni, valamint Az ember tragédiája című, ugyancsak világszínvonalú dráma szerzőjének, Madách Imrének a neve, életművének jelentősége.

Bár Petőfi is kötődött Nógrádhoz – lásd például a Salgó című költeményét – Madách igazán otthon volt itt Alsósztregován, Csesztvén vagy éppen Balassagyarmaton. Ezért nekünk szükségszerűen nagyobb a felelősségünk is szellemi öröksége értékeinek megőrzésében, felmutatásában. Ezt a szerepet – egyebek közt a gazdasági lehetőségek függvényében – az elmúlt évben is igyekeztünk betölteni. Mindenekelőtt azzal, hogy érvényre juttattuk az 1964 óta tartó kultusz hagyományait, sőt gazdagítottuk is. E törekvés konkrét megnyilvánulásaként a vármegyei önkormányzat kiadta a Madách 200 című tanulmánykötetet és ugyancsak a Skuczi Nándor által elnökölt testület megbízásából készült el az Egy nógrádi próféta – Madách Imre és Az ember tragédiája című film. S ez utóbbi azért fontos, mert célközönségének elsősorban a fiatalokat tekinti. Ennek érdekében emberközeli módon dolgozza fel a művet meghatározó történelmi eszméket, tanulságokat.
 

 



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában