Nool.hu videó

2024.02.26. 13:47

Előadásokkal járták körbe a népművészet témáját a kazári országos szakmai konferencián (fotók, videó)

Megannyi oldalról körbejárták a népművészet témáját a néptánc-pedagógia szemszögéből a Kazáron tartott, háromnapos, országos szakmai konferencia résztvevői. Az előadások során központba került egyebek mellett a viselet, a zene, de szó esett a színpadi fény-és látványvilág alkalmazásának a technikájáról is.

Veres Edina

Az előadások során központba került egyebek mellett a viselet, illetve a zene is

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Immár több éves hagyományra tekint vissza az az országos szakmai konferencia, amelynek főszervezője a Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület, míg a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány évről évre a társszervezés feladatait vállalja magára. Az idei program egyik házigazdája a kazári származású Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője volt, aki portálunk érdeklődésére elárulta: a konferencia során a néptánc-pedagógia köré épülő fontos témákat érintették, méghozzá a néphagyományok és a népművészet más-más szegletéből megközelítve.

– A programhoz bárki csatlakozhatott. Idén például egy résztvevő Somogy, míg többen Heves vármegyéből érkeztek. Mellettük természetesen szűkebb pátriárkánk különböző pontjairól is fogadtunk érdeklődőket, így egyebek mellett a Karancs-völgyéből, de egy-egy előadásra a helyi asszonyok is ellátogattak – fejtette ki Kovács József, aki azt is elárulta: a korosztály is széles skálán mozgott, hiszen a néptáncegyüttesekben táncoló 17-18 éves fiatalok és a már gyakorló pedagógusok mellett néhány helyi nyugdíjas is csatlakozott egy-egy előadáshoz.

Hozzátette: a programra évről évre egész hazánkban elismert előadókat hívnak meg, idén sem volt ez másképp. Így a konferencia nem csupán a résztvevők, hanem az előadók és az általuk bemutatott témák tekintetében is kiérdemelte az országos jelzőt.

Így például Barsi Csaba egészen Miskolcról utazott Kazárra, ahol a pitykegombokról tartott előadást az egybegyűlteknek, akik a Pest vármegyéből érkezett, Hagyományok Házában dolgozó Módos Máténak köszönhetően a nagypaládi cigányok hagyományait is megismerhették.

Valóban sok oldalról körbejárták a népművészet tárgykörét

A monori Husvéth Csaba számára nem volt idegen a konferenciának helyszínt adó település, hiszen a néptánc-pedagógiai pályáját a kazári általános iskolában kezdte évekkel ezelőtt. A szakember jelenleg a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptáncpedagógusa, illetve szakmai és művészeti vezetője, aki a napjainkban is élő tradíciókról beszélt a megjelenteknek. A színpadi fény- és látványvilág rejtette lehetőségeket a Magyar Állami Népi Együttes műszakvezetőjének, Papp Kornélnak az előadásából ismerhették meg a résztvevők, akik számára a Jászberényből érkezett Busai Norbert azt mutatta meg, hogy egy néptáncpedagógus miként is tud testtudatot fejleszteni a gyerekek körében. Mindez mutatja, hogy a rendezvény során valóban sok oldalról körbejárták a népművészet tárgykörét, illetve széles palettán vonultatták fel a témák sorát, amelyből a Paluch Norbert által bemutatott rimóci viseletnek köszönhetően az autentikus hagyomány sem hiányozhatott.

– Érdekes előadások hangzottak el, a szakemberek a rendelkezésükre álló másfél óra alatt kellőképpen kibonthatták az általuk bemutatott témát. Azt hiszem, a konferencia során mindenki hasznos információkkal gazdagodhatott. Örömmel tapasztaltam, hogy a fiatalok is érdeklődők voltak, az előadások után kérdéseikkel fordultak a szakemberek felé. Mindez bizonyosságot jelent nekünk, a szervezőknek, hogy érdemes volt megrendezni a programot, illetve tovább is folytatják majd azt a jövőben – mondta Kovács József, aki arra is kitért: a rendezvényen elsősorban a háttértudásukat bővíthették a megjelentek, bár néhány előadás gyakorlati bemutatót is igényelt. Ugyanakkor a böjti időszak miatt igazán nagy vigadalom most nem kísérte az országos szakmai konferenciát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában