Hagyományőrzés

2024.02.27. 13:52

A palóc hagyományokat eleveníti fel Nógrád-szerte a Dobroda Hagyományőrző Együttes

A Dobroda Hagyományőrző Együttes és Citerazenekar évről évre sok-sok fellépésen képviseli településüket, Mihálygergét a különböző rendezvények és programok alkalmával. Miklós Zoltánné Pilinyi Ildikó, az együttes oszlopos tagja árulta el portálunknak, hogy miképpen alakult a tavalyi év számukra, illetve, milyen eseményeken fognak részt venni idén.

Sipos Nina Vivien

A tavalyi évben több mint huszonhárom remekül sikerült fellépést tudhat maga mögött a zenekar

Forrás: Beküldött fotó

A tavalyi évben több mint huszonhárom remekül sikerült fellépést tudhat maga mögött a zenekar, amely jelenleg tizenöt tehetséges, többségében hatvan év feletti, zenészlelkű taggal működik, azonban a citerások közötti akadnak a fiatalabb korosztályból is. Portálunk érdeklődésére Miklós Zoltánné elmondta, hogy 1963-ban még vegyes karként indultak el, viszont a mihálygergei Dobroda Hagyományőrző Együttes és Citerazenekar 1989 óta létezik hivatalosan.

– A palóc népdalokon kívül az ország más tájegységeinek hagyományos dalait is szívesen énekeljünk citerakísérettel. A citerásaink 2023-ban arany minősítést kaptak a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagyis a KÓTA egyesülettől, amely nagy megtiszteltetés volt számunkra – emelte ki Miklós Zoltánné Pilinyi Ildikó, hozzátéve: – Emellett szintén tavaly ünnepeltük a jubileumi hatvan éves fennállását a mihálygergei kultúrháznak, amelyre nagy örömmel készültünk egy különleges előadással.

Rendszerint ellátogatnak más vidékekre is

A helyi eseményeken túl sokszor színpadra léptek a Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Házban, Lucfalván, kiállítás megnyitókon, a Karancs-völgyi települések rendezvényein, valamint két alkalommal a község testvérvárosában, a szlovákiai Klenócon is jártak már, amellyel rendkívül jó kapcsolatot ápolnak. Az együttes fő tevékenysége közé tartozik a hagyományok őrzése és éltetése, a palóc és helyi népdalok gyűjtése, de rendszerint ellátogatnak más vidékekre is – például Szlovákiába –, hogy ott is megismertessék az emberekkel a nógrádi dallamokat.

– A cél, hogy megtartsuk és felelevenítsük a mi vidékünkön, a Karancs-völgyében és a Mihálygergén élő tradíciókat a fontosabb ünnepek alkalmával, nem csupán Nógrád vármegyében, hanem azon is túl – fejtette ki az együttes vezetője, hozzáfűzve: – Legközelebb a március 15-ei ünnepségen fogunk fellépni, de az még egyelőre titok, hogy mivel készülünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában