Gyümölcsök

2024.01.24. 14:38

Növénynemesítő tiszteletére hirdettek emlékévet Romhányban a bicentenáriumon

A január 22-én megtartott Rákóczi-ünnep keretében jelentette be Vezér Attila, Romhány polgármestere, hogy 2024-ben Bereczki Máté Emlékévet hirdetnek a kétszáz esztendeje született, európai hírű gyümölcsnemesítő szakember tiszteletére.

Hegedűs Henrik

Számos gyümölcs, köztük több kiváló almafajta nemesítését köszönhetik a termesztők a romhányi születésű Bereczki Máténak

Fotó: Illusztráció / MW Bujdos Tibor

Bereczki Máté 1824. szeptember 24-én született Romhányban, a kertészet iránti vonzódása a családban, apja közvetítésével mélyült el benne. Mégis, sokáig nem volt alkalma a szenvedélyének behatóbb művelésére, jogot végzett, részt vett az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban, ami után hosszabb ideig bujdosni kényszerült. Később, 1862-ben fogadta el barátja, Sármezey Antal Békés vármegyei, mezőkovácsházi földbirtokos meghívását, és a kunágotai gazdaságban hosszú évek fáradtságos munkájával kialakította a minta gyümölcsöskertjét, aminek nem volt párja az Osztrák–Magyar Monarchiában, és tevékenysége révén európai hírnévre tett szert. Olyan almafajták nemesítése fűződik a nevéhez, mint például a Daru, a Sóvári, az Orbai, a Batul vagy a Pónyik.

Bereczki Máté portréja a Vasárnapi Újság egy 1895-ös számából

Az utókor Romhányban sem feledkezett meg Bereczki Mátéról. Szülőháza helyén szobrot kapott, majd 2021-ben róla nevezték el a település művelődési házát. A helyi önkormányzat kiváló kapcsolatokat ápol a kunágotai „testvérekkel”, akik rendszeres vendégnek számítanak a nyugat-nógrádi községben.

Vezér Attila polgármester portálunk érdeklődésére elmondta, hamarosan részletesen kidolgozzák a Bereczki-emlékév programját, de az már most bizonyos, hogy tavasztól őszig több rendezvényt tartanak majd, kiemelten a szeptemberi születésnapra összpontosítva, konferenciákat, tudományos gyűléseket szerveznek, és meghívást kap majd Romhányba Nagy István mezőgazdasági miniszter is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában