Kiállítás

2024.01.24. 13:46

Megemlékeztek a magyar csárdás balassagyarmati születésű atyjáról, kiállítást is nyitottak

Rózsavölgyi Márk halálának 176. évfordulójára koszorúzással és kiállításmegnyitóval emlékeztek Balassagyarmaton. A zeneiskola galériájában Lakatos László festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

Lukács Zsófia

Megemlékeztek a híres zeneszerzőről az Ipoly-parti városban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában kedden délután tartott megemlékezésen Csábi István, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, hogy az iskola névadójáról minden évben megemlékeznek.

– A verbunkos, csárdás utolsó jeles képviselője Balassagyarmaton született, innen indult el Pestre, majd Bajára, ahol családot alapított. Innen végül ismét Budapestre tért vissza, ahol a Magyar Pesti Színház koncertmestere lett. Majd 1848. január 23-án hagyta itt ezt a világot. Eme napon emlékezünk meg Rózsavölgyi Márkról – mondta el Csábi István, majd az akkor megjelent, Jókai Mór által szerkesztett Életképek folyóiratból idézett a zeneszerző halálára íródott sorokból.

A megemlékezés végén koszorút helyeztek el a hegedűművész emléktáblájánál, majd Lakatos László festőművész Fény és árnyék című kiállítását ifj. Telek Zoltán festőművész és tanár nyitotta meg.

– Az alkotó Balassagyarmaton született, majd a szügyi általános iskolai tanulmányai után bútorasztalosként végzett és ebben a szakmában is dolgozott Gyarmaton. A diákévek alatt találkozott Farkas András festőművésszel, akit első mesterének tekint és ő szerettette meg vele Rembrandt ábrázolását, majd autodidakta festővé vált. Jelenleg Cserhátsurányban él és alkot – ismertette ifj. Telek Zoltán.

Hozzátette, hogy a művész a klasszikus nagymesterek kedvelője, az impresszionista festők közül Monet is hatással volt rá. Nem csak olajjal fest, hanem grafikákat is alkot, emellett remek verseket ír. A tárlat a zeneiskola galériájában tekinthető meg. Az eseményen zenéjével közreműködött :Horváth Emese, Kanyó András, Erdei Richárd és Csuka László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában