Kultúra

2024.01.23. 08:09

Kötelességünk felidézni, amit ránk hagytak a századok – a kultúra napját ünnepelték Bátonyterenyén

A mai nap ünnepnap számunkra, annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezer éves örökségből meríthetünk – hangzott el a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen ma Bátonyterenyén.

Gulyás Edina

Gazdag program várta a látogatókat, az ványi Ödön Kisgalériában 13 alkotó munkáit láthatta a közönség

Fotó: Beküldött

Zongorán és hegedűn csendültek fel a Himnusz hangjai Honinger László és Fekete Krisztián, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárainak előadásában ma az Ady Endre Művelődési Központban. A magyar kultúra napjára rendezett ünnepségen Nagy-Majdon József polgármester osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. 

– A magyarság számára kiemelkedően fontos ez a nap, ugyanis 1989 óta lehetőségünk van szabadon ünnepelni a sokrétű magyar kultúrát. Nem csak jogunk, hanem kötelességünk is évről évre felidézni azt, amit ránk hagytak a századok – fogalmazott a polgármester.
Mint mondta, a magyar kultúra az, ahogyan élünk, amibe beleszülettünk, amiben hiszünk, amit tudunk, amire emlékezünk, amit inkább elfelejtenénk, amit szeretünk, vagy éppen elutasítunk, mert sokfélék vagyunk. A magyar kultúra léte a mi választásainkon múlik, nélkülünk nem létezik. 

– A Himnusz, amelynek születésnapjára esik gazdag kultúránkról történő megemlékezés, a világ legszebben zengő nemzeti ereklyénk, szövegét és dallamát tekintve egyaránt. Kifejezi nemzeti identitásunkat, több mint ezer éves keresztény értékkövetésünket, a világ bármely szegletében élő magyarok összetartozását – húzta alá Nagy-Majdon József. – Kultúránk ápolása szeretett hazánk iránti tisztelet, példamutatás a jövő generációja számára. 
A polgármester úgy fogalmazott: A kultúra továbbadását nem fényes kitüntetésért tesszük, hanem belső kötelességből. A kultúra napja akkor válik igazán ünneppé, ha a múltidézésen túl az előttünk álló feladatok jegyében számvetést is készítünk: ápoljuk-e anyanyelvünket? Tiszteljük-e és továbbadjuk-e népszokásainkat? Megtanítjuk-e gyermekeinket a kulturált viselkedésre, öltözködésre, az ünnepek kultúrájára, az imára? – A magyar kultúra továbbadását senki más nem végzi el, csak mi magunk. Népművészetünk, irodalmi, zenei, képzőművészeti hagyományaink, épített örökségünk mind köteleznek minket a méltó folytatásra – hangsúlyozta. – Kívánom, hogy a mai nap igazi ünnep legyen azzal a szent meggyőződéssel, hogy amit teszünk, azzal népünket, nemzetünket szolgáljuk. 

Fellépése is színesítették a rendezvényt
Fotó: Beküldött

A rendezvényt a Cicege Énekegyüttes Víg daloló felföld című színvonalas műsora színesítette, majd kiállításmegnyitó zárta a programot. A Bátonyterenyei Képzőművészek Baráti Köre erre az alkalomra állította össze a tárlatot, amit Varga Dóra, az Erkel Ferenc iskola oktatója ajánlott a közönség figyelmébe. 

Mint mondta, az művelődési központ Iványi Ödön Kisgalériájában sorakozó munkákat 13 alkotó készítette. Azok között látható népi szőttes, textilszobor, gobelin, grafika, tusrajz, akvarell és olajfestmény is. Valamennyi alkotás témája szorosan kapcsolódik a magyar kultúra napjához, közülük van, ami kimondottan erre az alkalomra készült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában