Művelődéstörténet

2024.01.20. 08:16

Hőskori színészek életpályája elevenítődik meg a rétsági előadáson

Színpadon szerepet játszó elődök nyomába szegődhetnek azok az érdeklődők, akik január 22-én, kedden, a magyar kultúra napján ellátogatnak Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasótermi részlegébe.

Hegedűs Henrik

Érdekesnek ígérkező előadással várják az érdeklődőket

Forrás: Facebook / Városi Művelődési Központ

A viszonylag szokatlan időben, kora délután 13 óra 30 perckor kezdődő kultúrtörténeti előadáson Szabó Klára jóvoltából a magyar színjátszás hőskorába „utazhat” vissza a hallgatóság. A városhoz sok szállal kötődő művelődéstörténeti kutató elmélyülten tanulmányozza a középkorban élt, és hazánk históriája szempontjából kimagaslót alkotott nemesi nagyasszonyok életét, többek között Lorántffy Zsuzsannáról és Zrínyi Ilona pályafutásáról is tartott már érdekes ismertetőt a nyugat-nógrádi járási székhelyen.

Ezúttal azt a korszakot eleveníti fel, amelyet mesés jelleggel a közvélemény leginkább a Darvas Iván és Krencsey Marianne főszereplésével készült Liliomfi című filmből ismerhet a nagyközönség. A látogatók betekintést nyerhetnek az 1790-es esztendők végén zajlott pesti színházalapítási kísérletekbe Kelemen Lászlóval az élen, feltűnik majd Déryné alakja, illetve az 1830-as évektől a magyar nyelv ilyen irányú népszerűsítésében és palléroztatásában jeleskedő személyek, amelyek közé annak idején Petőfi Sándor, illetve az ő egyik versében szereplő Megyeri Károly is tartozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában