Színmű

2024.01.06. 17:21

Hatalmas sikert aratott a darab: a salgótarjáni színház művésze alakítja az egyik főszerepet

Több sajátos jellemzője is van a közelmúltban a Zenthe Ferenc Színház kamaratermében is bemutatott előadásnak, a Varsói melódiának. Mindenekelőtt a szervezeti forma említhető több szempontból is.

Csongrády Béla

A Zenthe Ferenc Színház Szécsényhez kötődő társulati tagja, Pásztor Máté főszerepet kapott a darabban

Forrás: Beküldött fotó

Egyrészt azért, mert abban a 2020-ban életre hívott Déryné Program című sorozatban került színre, amely – azzal, hogy az országban sokfelé juttat el magyar és külföldi színházi értékeket – igazán nemes küldetést teljesít. De kuriózumnak bizonyult azért is, mert a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata és a hazánkbeli szerb teátrum közös produkciójaként jött létre. 

Nem kevésbé érdekes az 1967-ben Leonyid Zorin írta darab előélete sem, minthogy egy évvel később az egykori Katona József Színházban olyan színészóriások játszották a darab két szerepét, mint Sztankay István és Törőcsik Mari. Sőt, az utóbbinak – a Körhinta kiemelkedő filmes sikere után – ettől az előadástól számolják a későbbi nagy színésznővé érésének kezdetét. Persze mindenekelőtt a néha kedvesen megmosolyogtató, néha pedig enyhén torokszorító tartalomnak, a hosszú éveket átfogó szerelmi történetnek van meghatározó szerepe abban, hogy a közönség napjainkban is rokonszenvvel fogadja L. Zorin színművét.

A sztori szerint egy Moszkvában énekelni tanuló lengyel leány, Helena és az orosz Viktor 1946-ban egymásba szeret. Kapcsolatukat azonban derékba töri egy szovjet rendelet, amely szerint nem házasodhatnak össze. Saját hazájukban, egymástól távol kénytelenek új életet kezdeni. Évtizedekkel később azonban kétszer is találkoznak, s bizony nehezen tudják túltenni magukat egykori mély, őszinte érzelmeiken.

A művésszé avanzsált hölgyet egy olyan orosz színésznő, Helena Anastasija Kargina alakítja, aki képes volt megtanulni magyarul ezt a szerepet. A darab hangulati hullámzásában méltó partnere, a Zenthe Ferenc Színház Szécsényhez kötődő társulati tagja, Pásztor Máté. A rendező Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes művész, aki jól érvényesíti Viktor alakjának sokszori megjelenítésében szerzett tapasztalatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában