Közös együttlét

2024.01.07. 06:50

Gálaműsorral ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját a szécsényi néptáncegyüttes (fotók)

Év végén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes. A csoport a több mint két évtizede tartó kulturális- és hagyományőrző tevékenységével számos elismerést is kiérdemelt már. Bárány Dáviddal, a Szécsényi Népművészeti Egyesület alelnökével az eddigi sikerek és a jövőbeni terveik mellett arról is beszélgettünk, hogyan ünnepelték meg a negyedszázados évfordulót.

Lászlók Judit

Év végén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Kik és milyen céllal hozták létre a Palóc Néptáncegyüttest? 

– 1998 tavaszán, a Szécsényi Művelődési Ház akkori vezetésének felkérésére a helyi Boróka Gyermektáncegyüttes tagjaiból, a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes néhány táncosából, továbbá szécsényi, illetve környékbeli fiatalokból Őze János vezetésével és Hájas Tibor, valamint felesége Hájasné Nagy Anikó szakmai irányításával alakult meg a Palóc Néptáncegyüttes. Egy évvel a csoport létrejöttét követően lelkes vállalkozók támogatásával megalakult a Szécsényi Népművészeti Egyesület, amely a csoport fenntartását hivatott biztosítani. Az együttes és az egyesület célja az énekes, illetve táncos örökségünk, valamint hagyományaink megismerése és megismertetése, egyúttal fontosságának népszerűsítése a társadalom körében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a rohanó és az egyre személytelenebbé váló világban olyan közösséget tudjunk fenntartani, amely valódi kapcsolatokat kínál tagjainak a tartalmas próbai munka és a különböző rendezvények, események során.

Hogyan alakult az együttes vezetése az elmúlt években? 

– Az együttes vezetője annak megalakulása óta az idén 77. születésnapját ünneplő Őze János, Szécsény egykori főépítésze. A csapat művészeti vezetését 2022 szeptembere óta Baranyai-Oláh Eszter és Baranyai Viktor látják el, akik a Magyar Táncművészeti Egyetemen végeztek és a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház profi táncosai voltak. A házaspár számára nem volt ismeretlen a Palóc Néptáncegyüttes, hiszen egykor Eszter szülei ott táncoltak, annak alapítói is voltak. A művészeti vezetők munkáját Oláh József Márton, Eszter testvére, is segíti.

Hogyan zajlik a munka a tánccsoport számára? 

– A tánckar már a megalakulás kezdeti időszakától számos Kárpát-medencében található tájegység folklórkincsével ismerkedik. A táncosok az évente teljesített mintegy 230-250 órányi próbatermi munka mellett megközelítőleg 20-25 alkalommal lépnek színpadra szűkebb-tágabb régiónk településein. Az utánpótlás együtteseink képzése a 2020 óta működő Palóc Gyermektánc Oktatásért Egyesületben valósul meg, Kurucz Boglárka szakmai vezetésével. Jelenleg két csoportban, közel 50 gyermek ismerkedik a néptánc rejtelmeivel. Az Apró Palócok Gyermektáncegyüttes tagjai óvodás korú csemeték, míg a Palóc Csemetéket az általános iskolai korosztály alkotja. Együttesünk az elmúlt évtizedekben országos és nemzetközi fesztiválokon is szerepelt. Belgiumtól Törökországig számos európai országban vendégszerepeltünk és szereztünk szakmai elismeréseket, mint például a Beszkidek Fesztivál fődíja és a Zakopanei Fesztivál Ezüst Fokos díja. A jelenleg 35 főt számláló tánckar utánpótláscsoportjaival házigazdája a 100 éves múltra visszatekintő, minden év októberének elején megrendezett szécsényi szüretnek. Mindemellett természetesen a társművészetekkel közösen létrejövő produkciókban is szerepelt már együttesünk: ilyen volt az István, a király című rockopera 2009-ben, majd 2014-ben feldolgozott szécsényi előadása. Hagyományosan az advent első vasárnapját megelőző szombaton Adventi várakozás című műsorral foglaljuk össze az adott évünk táncos történéseit.

Őze Jánost, a csoport vezetőjét is díjazták a gálán
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hogyan ünnepelték a Palóc Néptáncegyüttes fennállásának huszonötödik évfordulóját? 

– Az elmúlt 25 év során pontosan 25 alkotó, közel 30 színpadi művet készített az együttes számára. Tavaly is, mint minden jubileum alkalmával, a célunk az volt, hogy a táncos munka eredményeként született új koreográfiák bemutatása mellett több korábbi alkotás vagy annak egy-egy mozaikja – természetesen egykori táncosainak részvételével – újra a közönség elé kerüljön. Bemutatkoznak továbbá az utánpótláscsoportok kisebb-nagyobb táncos palántái és az együttes meghívott vendégei úgy, hogy közben az adventi hangulatot is megidézzük. Úgy gondolom, hogy a kitűzött célokat a szervezés menetében adódó nehézségek ellenére is teljesítettük, és közönségünk egy remek hangulatú, két felvonásból álló, kétórás műsoron ünnepelhetett együtt a táncosainkkal. Reméljük, hogy a harmincadik évfordulóra az évek során mintegy 150 táncost a soraiban tudó együttesünk még grandiózusabb műsorral tud majd a közönség elé állni.

A gálaműsor során ezúttal kik vehették át a Kail Csaba-díjat?

– Az egyesület 2016 őszén díjat alapított. Az együttes 2008-ban elhunyt alapító tagjának, Kail Csabának a nevét viselő elismerésben azok a palócosok részesülhetnek, akik a csoport szakmai és közösségi életében tartósan, aktívan és huzamosabb ideig jelen vannak. Tavaly a 15 éves táncos munkájuk elismeréseként „családi” díjban részesült együttesünk és a női tánckar meghatározó, rendkívül nagy teherbírású tagja, Szeles Gusztávné és fia, Szeles Gergő, akik közösen kezdték meg palócos pályafutásukat. A mai napig aktív alapítók közül Simon Zsuzsanna és Huszár Krisztina is elismerést vehetett át. Simon Zsuzsanna a Hájas-korszak koreográfusa is volt, míg Huszár Krisztina hosszú éveken keresztül az utánpótlás együttesek oktatását is végezte. Természetesen az alapító csoportvezetőnket, Őze Jánost is díjaztuk, akinek ezt a negyedévszázad távlatából is élő közösséget köszönhetjük.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Az egyértelmű célunk, hogy a 2022 őszén az új művészeti vezetőkkel megkezdett rendkívül aktív és gyümölcsöző munkát folytatjuk 2024-ben is. Az elmúlt másfél évben három új koreográfia is készült a művészeti vezetők által. Emellett szeretnénk repertoárunkat tovább bővíteni annak érdekében is, hogy a szakmai megmérettetéseknek újból állandó szereplője legyen együttesünk. Terveink szerint idén, több év kihagyás után tavasszal gálával ünnepeljük a tánc világnapját, aminek szervezésébe egy kis pihenő után már januárban belevágunk. A szakmai célok megvalósítása során ugyanakkor nem szabad a legfontosabb dologról sem megfeledkeznünk, nevezetesen, hogy közösségként is legalább annyira jól működjön együttesünk, mint az elmúlt évtizedekben.

Az elmúlt 25 évben számos díjjal ismerték el a tánccsoportot és annak a vezetőjét, Őze Jánost

Bárány Dávid, a Palóc Néptáncegyüttes és Őze János elismeréseiről is mesélt portálunknak. 

– 2017-ben elhunyt egykori művészeti vezetőnk, Hájas Tibor irányítása alatt minősítést szereztünk és több nemzetközi fesztivál nagydíját is elhódítottuk, így a már említett Beszkidek Fesztivál fődíját és a Zakopánei Fesztivál Ezüst fokos díját. Az együttes 2012 óta tagja az amatőr néptáncmozgalmat összefogó Martin György Néptáncszövetségnek. 

Paluch Norbert művészeti vezetése alatt 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is Jól minősült címet szereztünk a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. 2010-ben a Palóc vidék, ezen belül Szécsény és környékének helyi hagyományápolása és megtartása terén végzett, és a város közösségi, kulturális életében évek óta folytatott kiemelkedő tevékenységért együttesünk Szécsény Városért kitüntető díjban részesült, valamint elnyerte a Palóc-Coop nívódíját is – mondta Bárány Dávid. Hozzátette: mindezek mellett Őze János, az együttes vezetője, lokálpatrióta kiérdemelte a Szécsényért kitüntetést. Még 1985-ben a közművelődésben végzett kiváló munkájáért Köpeczi Béla miniszter A Szociális Kultúráért kitüntetést adományozta számára. Madách-díjban 2001-ben részesült. Nógrád Vármegye Önkormányzata 2012-ben Nógrád Megyéért díjat adományozta a csoportvezetőnknek, aki a néptánckultúra ápolása területén kifejtett tevékenységéért, életművéért 2021-ben megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában