Ruhapárhuzamok

2024.01.20. 14:01

Élővé teszi a népművészetet az a kiállítás, ami Bujákon látható elsőként az országban (fotók)

A hagyományos- és a kortárs divat örök korforgását mutatja be a találóan Ruhapárhuzamok címmel összeállított különleges kiállítás, aminek nem véletlenül ad helyet a bujáki Eszterházy Közösségi Tér. A tárlat péntek délután nyílt meg, és egészen február végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Gulyás Edina

A tárlatot február 20-ig, keddig tekinthetik meg az érdeklődők

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Bujáki népviseletben sorakoznak a babák, így köszöntik az Eszterházy Közösségi Térbe érkezőket. A falu központjában, a templom szomszédságában található épület péntek délután szinte teljesen megtelt, sokan voltak kíváncsiak arra a különleges kiállításra, ami a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet és a helyi közösség összefogásával valósult meg.

– Három hónappal ezelőtt merült fel ennek a nem mindennapi kiállításnak a lehetősége, amire természetesen azonnal igent mondtam – fogalmazott köszöntőjében Borbély Gábor polgármester. – Alapvetően hagyományőrző és -ápoló ember vagyok, illetve ez elmondható a bujákiak jelentős részéről is. Ez a község nagyon gazdag, sok értéket őrzünk. Ezek közül kiemelkedik a népviseletünk, ami ősi jeleket hordoz magában.

Megmutatja a bujákiak kultúráját

Borbély Gábor arra is kitért: a viselet ugyan változott az elmúlt száz évben, ugyanis régen hosszabb volt az asszonyok szoknyája és más volt a díszítése is, azonban mindig a helyi emberekről szólt. Ahogy ez a kiállítás is, ami megmutatja a bujákiak kultúráját az érdeklődőknek.

A népviseletbe öltözött lányok és asszonyok bujáki dalcsokrát követően Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságnak vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mint mondta: tavaly ősszel a Petőfi Sándor-program keretében, olyan szolgáltatásokat indítottak el, amiket települési szinten is meg lehet valósítani annak érdekében, hogy egy színvonalas kiállításért vagy éppen egy színházi előadásért ne kelljen Budapestig utazni a helyieknek.

– Tizenöt nagy kulturális intézménnyel kapcsolatot létesítve elindultunk a települések irányába, azért, hogy ezeket a programokat életre hívjuk. A kiállítás a Hagyományok Háza együttműködésével látható itt Bujákon. Valóban kuriózumnak számít, hiszen összesen öt helyszínen tekinthetik majd meg országszerte, Nógrád vármegyében csak itt, az Eszterházy Közösségi Térben – hangsúlyozta Máté Lászlóné, aki azt is elmondta, hogy több más rendezvény is megvalósul majd a programnak köszönhetően a térségben.

A megnyitón Czingel Szilvia, a kiállítás kurátora, a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője arról számolt be: munkatársaival közösen azért dolgoznak minden nap, hogy a magyar népi kultúrát 21. századivá tegyék.

Összekapcsolja a modernet és a régit

– Intézményünkön belül működik a Magyar Állami Népi Együttes is. Így a kiállított darabok között láthatók a csoport egykori fellépőruhái, amit kiegészítenek a múzeum tulajdonában lévő öltözetek, a hagyományos népviseletek, illetve a kortárs divatkreátorok, viseletkészítők újragondolt ruhái is, amikben megjelenik a népművészet – tájékoztatott Czingel Szilvia. – A kiállítás célja, hogy összekapcsolja a modernet és a régit. Hiszen a divat jó kommunikációs nyelv arra, hogy a hagyományt és a tradíciót kortárs szellemben mutassuk be. A Hagyományok Házának az is fontos küldetése, hogy a népművészetet élővé tegye. Így született meg a kiállítás, amit itt Bujákon mutatunk be először.

Az érdeklődők körbejárva a tárlatot megcsodálhatták egyebek mellett a matyó női öltözet ihlette viseletfeldogozást, a kalocsai hímzéssel készült alkalmi ruhát, de láthattak szűrrátétes szettet és kalotaszegi mellényt is. Mindezek mellett természetesen bujáki blokk is kiegészíti a kiállítást, ahol a helyi viselet mellett fotókon és használati tárgyakon keresztül elevenedik meg a hagyomány. A tárlatot február 20-ig, keddig tekinthetik meg az érdeklődők a közösségi tér nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában