Jegyzet

2024.01.10. 12:35

Elnöki olvasó

Szeretett volna találkozni kedvenc könyve szerzőjével - Hegedűs Henrik gondolatai a témában.

Hegedűs Henrik

Most, hogy egyre jobban közeleg január tizenhatodika, Mikszáth Kálmán születésnapja, minden évben visszatekintek magamban a Nagy Palóc életpályájára. Tavaly utolsó remekműve, A fekete város került a lelki górcső alá, talán azért, mert éppen abban az időben tűzte műsorára valamelyik tévécsatorna a regényből készült filmsorozatot.

Idén pedig a Szent Péter esernyőjét helyeztem fókuszba, méghozzá különleges megvilágításban. Ezt a Mikszáth-alkotást – mint ahogy több mást is – még az író életében több nyelvre lefordították, így természetesen angolra, és a kötetet a felesége jóvoltából Theodore Roosevelt, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is olvasta, mi több, rendkívül megtetszett neki ez a szép felvidéki történet a pap árva unokahúgáról, az esernyő nyelébe rejtett ropogós bankókról, a beteljesülő tiszta szerelemről. Nem csoda, hogy amikor a politikus 1910 tavaszán európai előadókörútján elvetődött Budapestre, feltétlenül szeretett volna találkozni kedvenc könyve szerzőjével. A beszélgetés egy fővárosi szálló különtermében létrejött, a tolmácsi feladatokat pedig az ifjabbik Kálmán látta el.

A fáma szerint az elnök nagy reménykedéssel várta a tereferét, de csalódnia kellett. A nagybeteg irodalmár ugyanis másra nem használta az alkalmat, mint hogy a híres vendég előtt szapulja a magyar közéletet, a hazai politikai életről alkotott markáns véleményével traktálja az amúgy csak az irodalmi alkotómunka szépségei iránt érdeklődő Rooseveltet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában