Nool.hu videó

2024.01.16. 13:49

Büszkesége és példája az íróknak: Mikszáth Kálmánra emlékeztek Salgótarjánban (fotók, videó)

Mikszáth Kálmán születésének 177. évfordulója alkalmából több helyszínen, így Salgótarjánban is megemlékezést szervezett a nagy íróról elnevezett társaság kedden.

Gulyás Edina

Az ünnepség végén a résztvevők koszorúkat és virágokat helyzetek el a Mikszáth-szobornál

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az éppen harminc évvel ezelőtt megalakult Mikszáth Kálmán Társaság minden évben koszorúzással emlékezik névadójára annak január 16-i születésnapján. Ahogy 2007 óta minden évben, így kedden a Kodály Zoltán általános iskola előtti szobornál tartották meg az immár hagyományos, salgótarjáni programot, ami az intézmény tanulóinak a műsorával kezdődött. A jelenlévőket Bagyinszki Istvánné, a társaság titkára köszöntötte, majd Kovács Anna, a szervezet elnöke vette át a szót. 

– Amikor Mikszáthra gondolunk, a legtöbbször úgy jelenik meg a lelki szemeink előtt, mint egy bőrfotelben pihenő, bajszos, pocakos úr, aki anekdotázik. Sokan vidékies írónak tartották, aki saját közegében érezte jól magát – hangsúlyozta az elnök. – Azonban, ha más írók és pályatársak szemén keresztül szemléljük a mikszáthi-életművet, nem ilyen kép rajzolódik ki előttünk. 

„Modern minden művész, aki úgy dolgozik, ahogy tud, s nem úgy, ahogy előírják. Mikszáth mindenképpen modern, mert írónak gőgös és meg nem alkuvó, olvasónak alázatos és megértésre igyekvő. Nem csak büszkesége, de példája is a mai magyar írónak abban, hogy mint nézze a dolgokat a maga szemével” – idézte Ignotus Hugó szavait.

– Lényeges gondolatot fogalmaz meg: minden igazi művész megújít, nem követ semmiféle mintát, azt írja, amire tehetsége ösztönzi. Mikszáth természetesen modern művész volt – hangsúlyozta Kovács Anna, hozzátéve: – Társaságunk története is azt mutatta meg, hogy az irodalommal, ami kimeríthetetlen és szabad, fontos, illetve érdemes foglalkozni. Talán a saját emberi szabadságunkat, lényegünket is megvilágítja az irodalom. Ahogy Mikszáth vélte: ezért kell az irodalomra féltékenyen őrködni. 

Az ünnepség végén a résztvevők koszorúkat és virágokat helyzetek el az id. Szabó István által készített Mikszáth-szobornál, majd elhangzott, hogy a nap folyamán hasonló rendezvényt tartanak Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren és a fővárosi Mikszáth téren is, valamint Szklabonyán, a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti szobornál. A „Nagy Palócról” elnevezett iskolák diákjai pedig megyeszerte névadójukra emlékeznek ezen a napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában