Zenés áhítat

2023.12.17. 10:36

Tíz évvel ezelőtt indult el a hálaadás ezen formája Salgótarjánban

Alighanem a kezdeményezők – az Akkord Fúvós Kisegyüttes alapító, illetve zömmel mindmáig aktív tagjai – sem remélték, hogy az általuk nemes célokra útjára indított zenés áhítat jellegű sorozat egy évtized múltán is része lesz a város szakrális, szélesebb értelemben kulturális, szellemi életének. Pedig így történt, hiszen az Acélgyári úti Szent József római katolikus templomban immár a sokadik ilyen típusú, ökumenikus jellegű koncertet tartották meg.

Csongrády Béla

Diósi Tamás orgonaművész is emelte a rendezvény színvonalát

Forrás: Beküldött fotó

Mondani sem kell, hogy ennek az estnek is az egyik főszereplője az immár negyvenkét esztendős Akkord volt, a másik pedig – a már szintén sokszor fellépett – egykori helyi kántor, Diósi Tamás orgonaművész. A szentmisét követően éppen ő játszotta el Nicolaus Bruhns (1665–1697) e-moll prelúdiumát. Ez az alkotás egyike a német–dán zeneszerző legnépszerűbb műveinek. Ugyancsak a barokk zene kiemelkedő – ha nem a legkiemelkedőbb – képviselőjének, Johann Sebastian Bachnak (1685–1750) a Jöjj, népek Megváltója! című – népzenei gyökerű, de immár az advent himnuszának is nevezett – műve is elhangzott természetesen. Volt például olyan szám is – Richard Wagner német zeneszerző (1813–1883) Tannhauser című operájából –, amelyet közösen jelenítettek meg.

Mi sem természetesebb, hogy az adventi, azaz a karácsonyváró időszakban megtartott áhítat repertoárján – sokak örömére – a Csendes éj című népszerű, kellemes, ünnepélyes hangzású dal is felcsendült az idén immár nyolcvanöt éves – az utóbbi időben összefogással, támogatással is megújult – orgonán. Rostár László, a templom hajdani kántorának emlékére a darabban annak idején általa is használt csengőszó is felhangzott.

A műsorközlő – mondhatni lelki vezető – ezúttal Diósiné Gebhardt Zsuzsa volt. A közreműködőknek Varga András salgótarjáni atya, esperesplébános ajándékkal köszönte meg a rendkívül szorgalmas felkészülést, illetve az élményszerű fellépést. Legközelebb hasonló egyházzenei áhítatot tavasszal, a húsvéti ünnepek időszakában rendeznek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában