JFK

2023.11.22. 12:20

Teszteld tudásod: te mennyire ismered J. F. Kennedyt és korát?

Dallas, 1963. november 22. Egy ikonikus dátum. Ma éppen 60 éve, hogy az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökét kampánykörútján lelőtték.

Nool.hu

Az elnököt és feleségét szállító konvoj: Kennedynek már csak percei voltak hátra

Forrás: Wikipédia

A gyilkosság körülményei ma sem tisztázottak, hogy ki (vagy kik) és pontosan hogyan vitték véghez a merényletet, az mindmáig rejtély. Számtalan elmélet született arról, hogy miért, de legfőképp, hogy milyen módon kellett meghalnia Kennedynek, és kik állhattak a háttérben. E szomorú évforduló az apropója mai kvízünknek.

1.
A mai napig nem tisztázott, hogy ki adta le a végzetes lövést. A nyomozóhatóságok kit gyanúsítottak meg az elnök elleni merénylettel?
2.
Mi volt annak a dallasi utcának a neve, ahol a végzetes találat érte az elnököt?
3.
John F. Kennedy édesapja szintén politikai pályán dolgozott. Milyen tisztséget látott el a II. világháború éveiben?
4.
Az USA elnökének „akadályoztatása” esetén automatikusan az alelnök lép hivatalba. Hol tette le a hivatali eskük még a gyilkosság napján Lyndon B. Johnson?
5.
Kennedy az 1960-as elnökválasztáson a történelem legkisebb arányú győzelmét (mindössze 0,2% volt a különbség) aratta republikánus ellenfelével szemben, aki később mégiscsak beköltözhetett a Fehér Házba. Ki volt ő?
6.
Hány évvel élte túl férje halálát Jacqueline Kennedy?
7.
A hidegháború „legforróbb” pontja, ekkor állt a világ a legközelebb egy atomháború kirobbanásához. Mi volt ez az esemény?
8.
Ki volt Abraham Zapruder?
9.
1961-ben történelmi csúcstalálkozóra került sor a világ akkor két vezető hatalma, az USA és a Szovjetunió között. Hol találkozott egymással Hruscsov és Kennedy?
10.
Milyen híres elismerést gyűjtött be Kennedy még a hivatalba lépése előtt?
11.
Egy ikonikus film híres főszereplője a következőket mondta JFK-ről: „Valamivel később, minden különösebb ok nélkül valaki lelőtte ez a kedves fiatal elnököt, amikor végigkocsizott egy városon.” Ki volt ő?
12.
Aldous Huxley (Szép új világ), az Egyesült Államokban élt világhírű sci-fi író és JFK életpályájában milyen közös pont lelhető fel?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában