Fejtörő

2023.11.19. 11:32

Mennyire ismered Balassagyarmat múltját? – teszteld le kvízünkkel!

A polgári kultúrájára rendkívül büszke Balassagyarmat városa bővelkedik köztéri alkotásokban, szobrokban, domborművekben és emléktáblákban, sőt, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a hasonló lélekszámú települések viszonylatában az arányuk országos léptékben is előkelő helyre sorolandó.

Hegedűs Henrik

Mostani kvízünkben egy kis múltidéző túrára hívjuk a játékos kedvű olvasókat. Sok sikert, kommentben várjuk, hány kérdésre ment helyesen a válasz.

1.
Szabó Lőrinctől nem túlságosan messze, szintén a Palóc-ligetben áll Komjáthy Jenő szobra. Verseiben hogyan nevezte Balassagyarmatot?
2.
A rendszerváltást követően, 1990-ben tették vissza eredeti helyére, a Hősök tere központi részére Körmeny-Frim Jenő alkotását, a 16-os honvéd szobrát. Hol „bújtatta” addig a kommunista hatalom?
3.
Balassagyarmat melyik utcájában található a legtöbb emléktábla?
4.
A Bajcsy-Zsilinszky utca végén, a vasútállomás előtti körforgalomban egy igen furcsa kialakítású mementó látható, ami a Civitas Fortissima harcaiban részt vett vasutasoknak állít emléket. Mi a címe Gere József a hős vasúti dolgozókról szóló könyvének?
5.
A Kossuth utcában, egykori lakóháza homlokzati falán található Jobbágy Károly költő emléktáblája. Mi a címe a ballagó középiskolás diákok számára írott, manapság is gyakran elhangzó versének?
6.
Bérczy Károly, író-költő-lapszerkesztő melyik híres művet fordította magyarra?
7.
Szabó Lőrincnek a Palóc-ligetben található eredeti szobrát Borsos Miklós készítette, ám 1997-ben ellopták.Ki alkotta meg a korábbival szinte teljesen megegyező új művet?
8.
A város temetőjében van az egyik híres balassagyarmati személyiség hantja, akinek fejfáján a következő felirat olvasható: „Lábad gyökér a földben/Elfutni nem tudsz és minek." Ki nyugszik a sírban?
9.
Mikszáth Kálmán a régi vármegyeháza előtt álló szobránál a Nagy Palóc nevét viselő társaság minden évben az író születésnapján tart megemlékezést. A felsoroltak közül melyik volt Mikszáth utolsó regénye?
10.
A kórház ma dr. Kenessey Albert nevét viseli, akinek sztéléje a bejárat mellett található. Alapításakor, 1897-ben kinek a nevét viselte az egészségügyi intézmény?

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában