Hasonmás kiadvány

2023.11.27. 17:28

Különleges hasonmás kiadvánnyal gyarapodott a salgótarjáni könyvtár

Az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika történetével ismerkedhettek meg, majd a robotika nyújtotta lehetőségeket is szemügyre vehették szűkebb hazánk könyvtárosai a Balassi Bálint Könyvtárban tartott szakmai napon, hétfőn. Az esemény fénypontjaként a bibliotéka gyűjteménye egy különleges darabbal, a Budai krónika egy számozott, hasonmás kiadványával gazdagodott az Országos Széchenyi Könyvtárnak köszönhetően.

Veres Edina

A bibliotéka a Budai krónika egy számozott, hasonmás kiadványával gazdagodott az Országos Széchenyi Könyvtárnak köszönhetően

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Megtöltötték a szűkebb hazánk városaiból és kistelepüléseiről érkezett könyvtáros szakemberek hétfőn a Balassi Bálint Megyei Könyvtár földszinti előadótermét. A helyiség a vármegyei bibliotéka és az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) együttműködésében, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Nógrád Vármegyei Szervezete támogatásával megvalósuló szakmai napnak adott otthont.

A rendezvényen megjelenteket elsőként Ferik Ibolya, a házigazda intézmény területi szolgáltató osztályának vezetője köszöntötte, majd Molnár Éva könyvtárigazgató szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, idén ünnepli az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika az 550. születésnapját, amely alkalomból az OSZK nagyjai úgy gondolták, hogy megajándékozzák a vármegyét, illetve a salgótarjáni bibliotékát egy hasonmás kiadással. Hozzátette: a kiadványnak méltó helyet választanak, ahol az olvasók is forgathatják és olvashatják majd azt.

A könyv ünnepivé teszi a könyvtárat. Sok rendezvényünk, programunk van, ami a könyvhöz kötődik, de egy ilyen kezdeményezés, mint amit az Országos Széchenyi Könyvtár tett, az igazi öröm számunkra

 – fejtette ki Molnár Éva.

A szóban forgó kötetet „eredetijét” 1473-ban nyomtatták ki Hess András nyomdájában. A magyarországi könyvnyomtatás születésének évfordulójához kapcsolódóan az OSZK idén a Budai krónikából épp 550 hasonmás kiadványt készített el, ezek közül került egy tiszteletpéldány a salgótarjáni bibliotékába.

A Budai krónika 277. sorszámú hasonmás kiadványát olvashatják

A Balassi Bálint Könyvtár szakmai napjának Farkas Gábor Farkas PhD, az OSZK Kutatási és Különgyűjteményi Főosztályának irodavezetője, a Budai Krónika fakszimiléjének szerkesztője volt a vendége, egyben első előadója. A megjelenteknek egyebek mellett arról mesélt, hogy hogyan született meg a Budai krónika 550 évvel ezelőtt, és hogy milyen belpolitikai események alakították, vagy épp zavarták meg a történetét. Emellett az előadás során arra is fény derült, hogy miként kapcsolódik a reneszánsz költő, Balassai Bálint, a krónikához. Farkas Gábor Farkas továbbá arról is említést tett, hogy hogyan nézett ki a 15. században az európai és a magyarországi nyomdászat, illetve hogy miért is jött Hess András Rómából Budára. A résztvevők továbbá azt is megtudhatták: az, hogy hazánkban egy történelmi könyv volt az első nyomtatott, igazából egész Európában unikális.

Portálunk érdeklődésére az irodavezető azt is elárulta, hogy a kiadványból egy hangoskönyv is készült, amelyben az érdeklődők Szabó Sípos Barnabás színművész tolmácsolásában hallhatják az egész Budai krónikát. Méghozzá úgy, mintha azt maga Hess András olvasná fel a 21. század magyarjainak. Farkas Gábor Farkas úgy fogalmazott, hogy ez igazából egy egészen új interpretációja a krónikának, amelyről Hess saját szavaival úgy vélekedett:
„minden magyar ember számára kedves és szívderítő”.

– Az 550. évforduló alkalmából 550 példányban nyomtattuk ki a hasonmás kiadványt. Úgy gondoltuk, hogy a Szabó Ervin Könyvtár mellett minden egyes vármegyébe kerüljön egy-egy tisztelet példány, amely ott marad a vármegyei könyvtárakban, és amelyet az intézmények látogatói is kézbe vehetnek és elolvashatnak – mutatott rá az irodavezető, aki arra is kitért: a tiszteletpéldánnyal „megajándékozott” bibliotékák sorában a 14. a Balassi Bálint Könyvtár, ahol a könyvtárlátogatók a 277. sorszámú kiadványt vehetik majd kézbe és olvashatják.

Várhatóan visszatér még Salgótarjánba az előadó

Farkas Gábor Farkas végül arra a kérdésre, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár tervez-e olyan további kezdeményezést, amely miatt az intézmény dolgozói ismét felkeresik majd Salgótarjánt, azt felelte: a napokban zöld utat kapott egy másik projekt, amelyet régi álma megvalósítani. Ez nem más, mint a Thuróczy-krónika díszkiadása, amely várhatóan 2026-ban készül majd el. Hozzátette: igaz, ez az időpont még messzinek tűnhet, de akkor mindenképp vissza szeretne térni a nógrádi vármegyeszékhelyre.

– Emellett 2024-ben jelenik majd meg a Pray-kódex, majd 2025-ben a Képes krónika. Tehát én azt gondolom, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár remek kollégái mindenképpen el fognak jönni ide, és előadásokat tartanak majd az érdeklődőknek – húzta alá az OSZK irodavezetője, aki előadása után átadta Molnár Éva könyvtárigazgatónak és dr. Dániel Zoltánnak, Salgótarján alpolgármesterének a Budai krónika sorszámozott hasonmás kiadványát.

A robotika világa is feltárult

A salgótarjáni bibliotéka vezetősége és kollektívája ajándékkal lepte meg Farka Gábor Farkast, majd Molnár Éva kis vendéglátásra invitálta az egybegyűlteket. Ezt követően, a nap további részében, kicsit „modernebb” témával folytatódott a Balassi Bálint Könyvtár szakmai napja. A résztvevők ugyanis Antal Dániel, az intézmény informatikus könyvtárosa segítségével bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen szereppel is bír napjainkban a robotika a könyvtári értékek továbbadásában, és továbbvitelében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában