Könyvbemutató

2023.11.04. 17:38

Immár a harmadik szépírói kötetével jelentkezett a nógrádi újságíró

Azt mondják – nem minden ok nélkül –, hogy manapság az internet és más technikai vívmányok megjelenésével, rohamos terjedésével csökken a könyvek – különösen a szépirodalmi jellegű művek – száma, szerepe. Mégis számos jel mutat arra is, hogy sorozatban jelennek meg – ilyen-olyan kiadásban, szponzori támogatással – különböző műfajú, karakterű kötetek. Ezt bizonyítja a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban rendezett könyvbemutatók sora is.

Csongrády Béla

A közelmúltban mutatták be Benkő Mihály legújabb kötetét

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek egyike egykori újságíró kollégánk, Benkő Mihály – akivel sok évig dolgoztunk együtt – új kötetének minapi közönség elé bocsájtása volt. A többes szám első személyű fogalmazás arra vonatkozik, hogy az író beszélgetőpartnerének szerepére egy olyan közös munkatársunk, Faragó Zoltán vállalkozott, aki ugyancsak rendelkezik szépírói erényekkel, és manapság is a Nógrád Megyei Hírlap egyik szerkesztője.

A moderátor kérdéseire válaszolva kiderült, hogy Benkő Mihálynak – aki Mike Hamilton néven jelenteti meg nem kis anyagi áldozatokat is vállalva saját kiadásban könyveit – ez a harmadik önálló kötete. A síron túl is Alaszka lényegében a Feltámadás után című írása folytatásának is tekinthető. Ebben is keverednek a valóság és a misztikum, a kalandok és rejtélyek elemei. Az utóbbiakra a sok indián és egyéb hasonló karakterű gyermek- és ifjúkori olvasmány ad magyarázatot. A szülői ház inspirációin túl sokat köszönhet magyartanárának, Nagy Jánosnak, aki a Rákóczi úti iskolában oktatta, és nem utolsósorban Persik Györgynének, a városi ifjúsági könyvtár akkori vezetőjének. A nevezettek mindketten jelen voltak a bemutatón.

A hiteles alaszkai természeti háttér megrajzolásában nagy szerepe volt Benkő Mihály azon amerikai látogatásának, amely a Salgótarjánból elszármazott Einreiter Béla meghívására történt. A szerző egyébiránt az olvasóra bízza, hogy ki mit tud és akar tenni a még mindig csodálatos, de egyre sérülékenyebb bolygónk védelme érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában