Tanácskozás

2023.11.23. 21:09

A magyar tudomány ünnepére emlékeztek Salgótarjánban

A Magyar Tudományos Akadémia 1997. november 3-tól ünnepli azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Szélesebb körben 2003 óta ismert ez a jeles alkalom, minthogy az országgyűlés abban az esztendőben emelte törvényerőre a döntését.

Csongrády Béla

Idén a Magyar Tudomány ünnepét összevonták a Pegazus Élményközpont ötéves évfordulójával Salgótarjánban

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Ezen őszi hónap folyamán a fővárosban és szerte az országban ugyancsak rendeznek különböző tanácskozásokat, programokat, nyilván elsősorban a tudományok népszerűsítése céljából. Főleg azok az intézmények, szervezetek tartják fontosnak ezt a küldetést, amelyek eleve ezzel foglalkoznak. Ezek közé tartozik a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) is, amely 1861-ben bontott zászlót, azaz egyike a legrégebbi civil szerveződéseknek. 

A TIT Nógrád vármegyei tagszervezete ugyancsak szinte minden évben felsorakozik az emlékezők közé. Az idén a Magyar Tudomány ünnepét összevonták a Pegazus Élményközpont ötéves évfordulójával. E fél évtized történetét elevenítette fel Pálinkás Sándorné elnök, a majd mintegy központi eseményként Nyerges Gyula, a Svábhegyi Csillagvizsgáló szakembere tartott egy meglehetősen érdekes – A műholdak a fejünkre esnek? Című – előadást, amely lényegében az űr szennyezettségének a problematikáját fejtegette a zömében középiskolás hallgatóság érdeklődésével kísérve. 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a TIT Országos Iroda igazgatója, Piróth Eszter is. A miről mesélnek a csillagok? címmel Kerényi Lilla tanítónő, meseíró beszélt az óvodásoknak. Mindezeken túl komplex természetismereti műveltségi vetélkedőt is rendeztek a 13-15 éves általános iskolás diákok számára. A délután folyamán a Pegazus Élményközpont részletes bemutatása is megtörtént.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában