Kiállítás

2023.10.22. 06:50

Venczel Vera életét és munkásságát mutatják be Mohorán (fotók)

„Venczel Vera ismerte és birtokolta a titkot, a művészet mély és legigazabb valóját”’ – hangzott el a mondat a két esztendővel ezelőtt elhunyt közkedvelt színművésznő életmű-kiállításának szeptemberi megnyitóján Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban. A tárlat október végén és november elején még látogatható, majd a múzeum téli szünetét követően tavasszal újra megtekinthető.

Hegedűs Henrik

Akár iskolai osztálykirándulások alkalmával is bemutathatják az ifjúságnak a Venczel-életművet

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Nemrégiben a házigazdák kalauzolásában jártunk az örökbecsű kulturális értékeire oly büszke nyugat-nógrádi településen, és sok-sok érdekességet, háttér-mozzanatot megtudtunk a kiállítás berendezéséről. 

– Több szempont is vezérelt bennünket a tárlat összeállításakor – hangsúlyozta Balla Bence Ferdinánd filmrendező, a tulajdonos, Balla István fia, egyben az emlékház működtető egyesület művészeti vezetője. – Egyrészt a nagyközönség által leginkább ismert filmbeli alakítások köré csoportosítottuk az özvegye, Czapp György formatervező által megkapott rendkívül értékes anyagot, így került kiemelt helyre Az egri csillagok, az Isten hozta őrnagy úr, a Kárpáthy Zoltán és a Pillangó. Ez utóbbiban nyújtott szerepéért kapta meg 1971-ben, a Monte Carlo-i fesztiválon a legjobb színésznőnek odaítélt díjat, ami itt látható, az egyik vitrinben. 

Külön kis szobát formáltunk az őrnagy uras „dobozolásból”, miként az egri várvédés históriáját feldolgozó filmből nagy tablókat állítottunk fel az egyik helyiség falán, benne a forgatások szüneteiben készült fotókkal.

Balla Bence Ferdinánd hozzátette, a berendezéskor fontosnak tartották, hogy a fiatalabb nemzedékek, a középiskolások számára könnyedebben áttekinthető tárlatot teremtsenek, hiszen nekik kötelező olvasmányaik ezek a művek, és akár iskolai osztálykirándulások alkalmával is bemutathatják az ifjúságnak a Venczel-életművet. 

– Természetesen nem feledkeztünk meg a színpadi szerepek előtárásáról és a családi vonatkozásokról sem. Így került az egyik tablórészre Polster Gabriella fényképsorozata Venczel Veráról, ami tökéletesen visszaadja a művésznő egyéniségét, nem véletlen, hogy Vörösmarty Mihály: A merengőhöz című versét társítottuk az arcképsorhoz – fejezte be a kiállítás ismertetését a művészeti vezető.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában