Megemlékezés

2023.10.01. 08:05

Móricz Zsigmond szerette Salgótarjánt, felidézték gimnazista leánya emlékét is

Az elmúlt évi centenáriumi ünnepség- illetve megemlékezéssorozat óta még több ember számára ismert, hogy Salgótarjánt 1922-ben nyilvánították várossá.

Nool.hu

Sokan voltak kíváncsiak az előadásra

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az akkori testületek illetve vezetők érdeme, hogy már a következő esztendőben, azaz 1923-ban középiskolát alapítottak Chorin Ferenc Reálgimnázium néven. Ebből következik, hogy a többszörös jogutód, már évtizedek óta a Madách Imre nevével fémjelzett intézmény ebben naptári évben százesztendős. Ennek megfelelően az emlékezések sora már az elmúlt tanévben megkezdődött és az ideiben is tart.

A programok zömét a gimnázium értelemszerűen saját hatáskörben rendezi meg, de az is nyilvánvaló, hogy az együttműködés sem hiányzik a repertoárból. Erre példa a Balassi Bálin Megyei Könyvtárban Móricz Lili emlékére címmel a Hagyományőrző Civil Társasággal közösen előkészített és megvalósított irodalmi délután. A fontos előzmények sorába mindenekelőtt az a tény tartozik, hogy Móricz Zsigmond egyik, a Lili nevet viselő leánya az 1925/26-os tanévet az akkori gimnáziumban végezte el. Ezzel függ össze, hogy az egykori Acélgyári Olvasóegylet, a későbbi Kohász Művelődési Ház illetve Központ külső falára 1968-ban egy emléktábla került, amelyen az olvasható, hogy a jeles író több alkalommal járt az épületben, amikor a városba érkezett Lili meglátogatása okán. S miután tájékozódott a tanulmányairól – sőt engedélyt kapott egy német vizsgáján való részvételre is – szabad idejének egy részét az Olvasóban töltötte: beszélgetett, iszogatott, kártyázott az ott tartózkodókkal. 

A tábla az idők folyamán megkopott, a felújítását – megtartva az eredeti szöveget – Gáspár István Gábor helyi lakos kezdeményezte és tevékeny részt vállalt a 2016 januári, a magyar kultúra napi leleplezés aktusában is.

Öngyilkosságba menekült az édesanya

Egyébiránt Móricz Zsigmond pedig Holics Jenőéknél – felesége, Holics Eugénia Janka testvérééknél – lakott, ott, ahol egy tanéven át Lili is nevelkedett. Azért került oda, mert apja beleszeretett egy színésznőbe, Simonyi Máriába s ezt az édesanyja nem bírta elviselni: az öngyilkosságba menekült. A könyvtári rendezvényen szó esett arról, hogy Móricz Zsigmond nemcsak a sógora családtagjaival találkozott, hanem például Mánczos József üvegművésszel és Bóna Kovács Károly festőművésszel, minthogy nevezettek szoros kapcsolatban álltak a Holics családdal. Erről is szó esik azokban a kiadványokban, amelyek sorozatát 1966-ban indította útjára a Madách gimnázium szakköre Irodalmi emlékek nyomában Nógrád megyében címmel Leblanc Zsoltné tanárnő szerkesztésében. 

Ezekben a füzetekben számos olyan visszaemlékezés is olvasható, amelyet a diákok jegyeztek le igazán autentikusnak, hitelesnek tekinthető személyek elbeszélései alapján. Közéjük tartozott – mások mellett – Mátyus László postahivatalnok – aki nem mellesleg éveken át tudósította az ország sportszerető közönségét főként az SBTC mérkőzéseiről – mintegy koronatanúként, tekintve, hogy abban a bizonyos tanévben osztálytársa volt Lilinek és ő is Móricz Zsigmond jelenlétében igyekezett bizonyítani, hogy miként sajátította már el a német nyelvet. Érdekes olvasni Lizsnyánszky Antal, egykori acélgyári vezető mondatait is, amelyek kedvező színben festik le az író alakját. Hasonlóképpen nyilatkozott Paksy Árpád tarjáni lakos és felesége is.

Nem élhetek muzsikaszó nélkül

A könyvtárban bemutattak egy filmrészletet Móricz talán legismertebb művéből, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színdarabból 1979-ben forgatott Sík Ferenc rendező olyan kiválóságokkal mint Gobbi Hilda, Oszter Sándor vagy éppen a szintén nógrádi kötődésekkel rendelkezett Tolnay Klári. Pólikát Szirtes Ági alakította, amelyet azért is kell kiemelni, mert ezt a szerepet Lili – aki végzett néhány évet színiakadémián, fellépett több társulatban, három férje közül kettő, Both Béla és György László rendező és színész volt – is alakította apja nagy örömére. Viszonylag korán visszavonult, foglalkozott írással is, de nem olyan sikerrel, mint Virág nevű nővére. Egy kis – jelen téma kifejtéséhez azonban igencsak fontos – kötetet Fecskék a verendán címmel hátrahagyott. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a család leányfalui emlékeinek összegyűjtésében, apja hagyatékának – köztük Móricz és Simonyi Mária levelezésének – rendezésében. 1987-ben Móricz-díjat alapított, amelyet irodalomtörténeti kutatások, eredmények érdemeként lehet elnyerni. Fontos mozzanata volt a könyvtári emlékezésnek Kelemen Erzsébet tanárnő gondolatainak felolvasása, amely eredetiben a gimnázium ötven évvel ezelőtti évkönyvében látott napvilágot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában