Varázslatos világ

2023.10.18. 19:50

Mandala és misztikum: hisz az intuíció csodájában a Zabaron élő holland alkotó

Linda Wuijts az intuíció nyomán olyan misztikus világokat álmodik a papírra, amelyekben mindenki felismerheti önmagát. Emellett előszeretettel alkalmazza az Escher-féle technikát képein, de a mandalarajzoknak is nagy rajongója. A Zabaron élő holland művész számára az alkotás már több mint húsz éve felér egy terápiával.

Palchuber Kinga

A mandalák rajzolása felér egy terápiával

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A holland származású Linda Wuijts elmondása szerint mindig szeretett rajzolni, 2001 óta több képzésen is továbbfejlesztette már alkotói ügyességét. Egyebek mellett egy rajzterápiás tanfolyamon is részt vett, ahol világossá vált számára, hogy az alkotás nem csupán szórakoztató, de gyógyító hatással is bír. A mandalák ereje olyan mélyen hatott a lelkére, hogy maga is elkezdett terápiás jelleggel rajz- és mandalarajzórákat adni.  Linda művészi munkáinak egy részét egyébként Maurits Cornelis Escher holland grafikus stílusa is megihlette. 

– Escher munkáiban a formák úgy helyezkednek el, hogy nincsen közöttük tér. Rajzait nézve az agyunk képes összezavarodni, szinte nem is tudjuk, hogy mit látunk pontosan. Számomra azonban a fekete-fehér színek komor hatást váltanak ki, így én e technikát erőteljes színekkel kombinálom – mondta portálunk érdeklődésére Linda, akit alkotás közben boldoggá tesz a különböző formákkal és a színekkel való játék.

Az Escher-technikát a holland alkotó erőteljes színekkel kombinálja
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A holland alkotó akril- és akvarellfestékkel, színes ceruzákkal és zselés tollakkal dolgozik. – Hagyom, hogy a megnedvesített papíron a tinta végig folyjon és megszáradjon. Ennek eredményeként különféle és előre el nem tervezett formák, áramlások rajzolódnak ki. Ezeket az érdekes alakokat színes ceruzákkal és festékkel láthatóbbá teszem. Így olyan misztikus világok jönnek létre, amelyekben mindenki a maga módján ismerheti fel önmagát. Az intuíció nyomán csodás dolgok születnek – emelte ki a holland alkotó.

Linda már több külföldi kiállításon bemutatta képeit, idén októberben pedig egy szilaspogonyi jó barátja ajánlása nyomán kérte fel a salgótarjáni Libri könyvesbolt vezetése a nógrádi bemutatkozásra.

A salgótarjáni könyvesboltban egy ideig megcsodálhatók a holland alkotó képei
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Vállára vette a világot

Linda arról is mesélt, hogy hat éven át egy lakókocsiban élt a férjével. Az életük akkor úgy alakult Hollandiában, hogy elhatározták, vállukra veszik a világot. Ahol lehetett, mindenhol rajzolt és írt az élményeiről, kalandjairól. Világjáró útja során a holland pár többek között megismerte Spanyolországot, ahol felfedezte Európa legnépszerűbb zarándokútját is, a Camino de Santiagot. A kalandorok több száz kilométert jártak végig a sétautakon, majd Finisterrebe érkezve szinte megnyílt a szívük az ott uralkodó gyönyörű természet látványától és az emberek szeretetétől. 

– A művészet utat tört magának, itt kreatív képeslapokat kezdtem el készíteni a zarándokok és az El Camino meghatározó jeleivel, szimbólumaival. A lapokat a helyi üzletekben, a fogadókban, a kávézókban és a szállodákban sikerült értékesíteni – ismertette a holland művész. A spanyol településen egy művészboltban is helyet kaptak Linda munkái, ahol számos alkotó felváltva árulhatta egymás műalkotásait. Megannyi rajza, festménye, kártyája és könyvjelzője megragadta az érdeklődők tekintetét, akik örömmel meg is vásárolták az egyedi műveket. 

Zabaron találta meg az otthonát

Linda férjével négy évvel ezelőtt találta meg álmai otthonát Zabaron, nagyon szeretik a kis nógrádi falu hangulatát. Az alkotó elárulta: a zabari ház szerelem volt első látásra. Az interneten pillantott meg egy fotót az ingatlanról, s szinte azonnal lecsaptak a lehetőségre.  – Nagyon szeretek Zabaron élni, imádom a táj szépségét és a nyugalmat, ami körbevesz. Kialakítottam egy mandala formájú zöldségeskertet is, de a házat és a kutat is lefestettem. Szerettem volna, ha a művészi megoldások mindenhol megjelennek – ismertette Linda, aki saját kezével ásott egy úszótavat is a helyszínen. Mint mondta: jövőre itt nyílt kerti napokat szeretne majd szervezni, hogy erősítse a közösséget. 

Linda képein egy varázslatos világ tárul az intuíció nyomán
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Linda kislányként is sokat járt Magyarországon, hiszen gyakran látogatták a család jó barátait Budapesten. A magyar népviseletek szépsége már ekkor lenyűgözte, s azóta is örömmel viseli a hímzett mintákat a ruháin. A művész elszántan tanulja a magyar nyelvet, de egyelőre még csak néhány alapkifejezést sajátított el. Linda elárulta: örömmel megismerkedne nógrádi művészekkel, sőt alkotói csoporthoz is csatlakozna. 

Könyvet írt az életéről

Linda Wuijts nem csupán a rajzolásban, de az írásban is kipróbálta már tehetségét. Első könyvét a lakókocsiban töltött időszakról és az utazásokról írta, hiszen akkoriban naplójelleggel rendszeresen lejegyzetelte az élményeit. Második kötetében a saját életét vetette papírra. – Az önéletrajzi könyvvel a múltamat szerettem volna lezárni. Régen sok terhet cipeltem a vállamon, de a kötettel úgy érzem, hogy sikerült kiírnom minden problémámat. Voltak csodás tapasztalásaim, melyek után szinte felébredtem, s egy tudatosabb emberré váltam az élet minden területén – emelte ki Linda, akinek könyvei holland nyelven olvashatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában