Tárlat

2023.10.08. 09:28

Lélek-Esszencia címmel nyílt új kiállítás a szécsényi Szabó István galériában

Szenográdiné Végh Erzsébet festőművész „Lélek-Esszencia” című kiállítása nyílt meg csütörtökön délután a szécsényi művelődési központ Szabó István galériájában.

Lászlók Judit

Érdeklődők a tárlaton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

A kiállítás megnyitóján Stayer László, a város polgármestere mondott köszöntőt. Ebben méltatta a festőművész és egyben egykori tanárának munkásságát. 

– Szenográdiné Végh Erzsébet személyében olyan festőművészt köszönthetünk, aki megmutatja a művészetének alapvető lényegét is – fogalmazott a polgármester. Hozzáfűzte, Szenográdiné Végh Erzsébet sokkal több mint festőművész, hiszen a gyermeket, a nőt, a társat, az édesanyát és a nagymamát, valamint az embert egy személyben testesíti meg. Bár az elmúlt időszak mindegyik énjét próbára tette, ő mégis végtelen akarattal állt helyt mindegyik területen. Kiemelte, büszke arra, hogy a festőművész a városban él és alkot, ezzel is öregbítve a település hírnevét. 

Pedagógusként élte meg a képzőművész létet az alkotó

A tárlatot Orbán György János képzőművész, a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke nyitotta meg. Mint mondta, a festőművész alkotásain látszik az a folyamat, miszerint pedagógusként is megélte a képzőművészeti létezést. 

– Mint kísérletező képzőművész természetes módon, állandóan veszekszik, kínlódik és birkózik az anyaggal. A téma pedig nagyon sokszor meghatározza, hogy milyen anyaggal fog megvalósulni az alkotás. Ezért rengeteg olyan dolgot lehet látni az ő képein, amikor beleszól az anyag az alkotásba. Furcsamódon a lényeg, az érzései, az átlényegülése a különböző témákkal az mégis mindig átjön – mondta el Orbán György, aki szerint az alkotásokon visszaköszön, hogy a festőművész egykor Farkas András festőművész tanítványa volt. Hangsúlyozta továbbá, minden képnek meg van a saját üzenete, amit ugyan a festőművész megfogalmaz, de útjára bocsájtva mindenki a saját képessége és tájékozottsága szerint értelmezi. Mint mondta, ez a kiállítás csak egy kis része a festőművész eddigi életművének, ami még nincs befejezve.

Lélek és gondolatvilág tükröződik a művekben

A megnyitó végén Szenográdiné Végh Erzsébet is szólt néhány szólt a jelenlévőkhöz. Ebben köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek a megnézni a kiállítást. Továbbá megosztotta velük, hogy a kiállítás címe azért lett „Lélek-Esszencia”, mert valahol mindig tükröződik a lelkünk és a gondolatvilágunk abban, amit alkotunk. Végül azt tanácsolta mindenkinek, hogy alkossanak. 

Ezután a résztvevők a megtekinthették az alkotásokat. A kiállításmegnyitón közreműködtek a Páter Bárkányi János Katolikus Gimnázium diákjai. A tárlatot november 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Szabó István Galériában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában