Nool.hu videó

2023.10.15. 19:23

Kodály Zoltán nógrádi népdalgyűjtő útjaira emlékeztek Dorogházán (fotók, videó)

Tavaly Vizsláson szerepelt a Magyar Rádió Gyermekkórusa annak az eseménynek a tiszteletére, hogy a háromszoros Kossuth-díjas Kodály Zoltán, a jeles komponista, zenetörténész, illetve -tudós éppen száz esztendővel ezelőtt járt először a településen, hogy összegyűjtse az ott, akkor még felelhető népdalkincset.

Csongrády Béla

A gyerekek és az idősebb korosztály tagjai egyaránt énekeltek a Dorogházán gyűjtött népdalok közül is

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Hasonló rendezvényt tartottak pénteken Dorogházán is, tekintve, hogy a róla elnevezett zeneoktatási módszer megteremtője a XX. század során háromszor is megfordult népdalgyűjtő céllal a községben.

A közösségi házban rendezett múltidéző program vendégeit, szereplőit mindenekelőtt Kővári Lászlóné polgármester köszöntötte s kiemelte a zeneszerző Legyen a zene mindenkié! vezérgondolatát. Kodály Zoltánnak az egykori bányászfaluban tett látogatásainak eredményeit  Juhász László helytörténész előadásából lehetett megtudni. Az adatok szerint Kodály Zoltán háromszor járt a faluban. Első alkalommal 1923 tavaszán, másodszor 1926 októberében, utoljára pedig az 1941-es esztendő február havában.

Az első látogatás alkalmával kilenc népdalt jegyzett le három személytől. Egyet-egyet a 62 éves Szűcs-Sebők Józsefnétől és a 79 esztendős Bakos Antalnétól, hetet pedig a 32 éves Bakos-Topa Jánosnétól. Kodály 1926-ban huszonöt dalt örökített meg, főként az említett Bakos-Topa Jánosné családtagjaitól. A 22 éves Szűcs Erzsébettől tízet, míg az 50 esztendős Tóth Katalintól egy népdalt vitt magával. 1941 telén 40 dallal gyarapodott a gyűjtemény s valamennyit az akkor mindössze 18 éves Tóbi Irén adta elő.

Nagyon érdekesnek és érzelemgazdagnak bizonyult az ugyancsak helyi születésű, Bakos János nyugalmazott villamosmérnök visszaemlékezése gyermek-, illetve fiatalkorára, a faluban átélt élményeire. A Kodály Zoltánnal kapcsolatos történeteinek csúcsán azok a személyes vonatkozású felejthetetlen találkozások állnak, amelyek az ötvenes évek végén a közeli galyatetői, illetve fallóskúti kirándulásaik alkalmával estek meg vele és néhány barátjával. A zeneszerző érdeklődött a falu iránt és még dallamokat is rajzolt a nekik adott autogram mellé.

A múltidéző délután természetesen nem lett volna teljes illusztrációk nélkül. Előbb a salgótarjáni ének-zene tagozatú Kodály Zoltán általános iskola hatodikosokból álló tizenöt fős kamarakórusa, illetve a 2022-ben alakult, de máris sikeres Búzavirág népi kisegyüttese lépett a közönség elé. A Czine Rita vezette csoportok a Dorogházán gyűjtött népdalok közül is énekeltek. 

Nyilvánvalóan a helyi hagyományokra, értékekre támaszkodott az ezúttal három, népviseletbe öltözött énekessel – a 79 esztendős Hajós Lászlónéval, a tíz évvel fiatalabb Varga Gyulánéval és a 78 esztendős Velenczei Istvánnéval – fellépő helyi asszonykórus is, amikor többek között előadta az Akkor szép az erdő, mikor zöld,…, a Zsebkendőm négy sarka…vagy a Varga Julcsa bő szoknyája… kezdetű szerzeményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában