Kiállítás

2023.10.01. 17:06

Kis életmű címmel nyílt meg a salgótarjáni alkotó tárlata

A 73 éves Csépe Ferenc grafikus, festő, s költőként is fel-feltűnő Csépe Ferenc Baglyasalján él, s egyre aktívabb tagja a Balassi Bálint Asztaltársaságnak.

Csongrády Béla

Botos Zoltán (balra) nyitotta meg a salgótarjáni alkotó apci tárlatát

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

 A Heves megyei származású alkotó tehetsége korán feltűnt, ennek köszönhetően a képzőművészeti főiskolára is járt, de élete végül úgy alakult, hogy kenyerét munkásként kereste Magyarországon és külföldön egyaránt. 

Az utóbbi időszakban rendre szerepelt az asztaltársasági kiállításokon – jelenleg is látható egy alkotása, a Boticelli emlékére című grafika – a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájában és több egyéni tárlata is volt, például a tarjáni Petőfi Sándor Általános Iskolában vagy a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményben.

Képzőművészeti alkotásai mellett néhány verse is olvasható a tárlaton

A minap szülőfalujában, Apcon, a művelődési házként működő Szent Iványi kastélyban nyílt meg újabb – Kis életmű című – önálló kiállítása. Megnyitóbeszédet salgótarjáni pályatársa és barátja, Botos Zoltán festőművész mondott, jól ismerve és kiemelve alkotásainak jellegzetességeit. A tárlatot Pápai Andrea rendezte, közreműködött Hening Rudolf gitárművész és Csépe Ferenc két unokája: Simonffy Péter (fagott) és Simonffy Máté (szaxofon).

A kiállításon több tucat rajza, grafikája és festménye szerepel, de a tárlatlátogatók elolvashatják néhány versét is. Műveiben a hazai emlékeken kívül megelevenednek külföldi – török és benelux-államokbéli valamint ausztriai – munkavállalásainak élményei is. Az Apcra való meghívás természetesen nagy örömet okozott Csépe Ferencnek, pályaképe jelentős állomásának tartja ezt a tárlatot és jószerivel csak meghatottan tud beszélni erről a késői visszatérésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában