Tárlatvezetés

2023.10.14. 07:35

Görbeország kincseivel ismerkedtek meg a diákok a salgótarjáni múzeumban

Hét közepén gyerekek hada fordult meg a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. A kisebbek és a nagyobbak egyaránt bepillantást nyerhettek a régészet rejtelmeibe a Görbeország kincsei című kiállítás segítségével, majd például azt is megtudhatták, hogy mire használták annak idején az ételek ízesítésén túl a fűszereket.

Veres Edina

Ismerkedtek a diákok a Palócföld kincseivel

Forrás: Facebook

Szinte egymásnak adták a kilincset a napokban a gyermekcsoportok a Dornyay Béla Múzeumban. Az intézmény Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a hét közepén a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 9. és 10. osztályos diákjai vettek részt a Középkori fűszerek és levelek című foglalkozáson. 

Mint írták: először Bodó Balázs régész tartott szaktárlatvezetést, amely során bemutatta a fiataloknak a Görbeország kincsei című kiállítást. Azt követően pedig Mustóné Krajcsi Mónika múzeumpedagógus segítségével megismerhették a tanulók, hogy az ételek ízesítésén túl mire használták még a fűszereket annak idején. A diákok ezután átvonultak egy másik terembe, ahol Pozsik Gábor kalauzolta át őket az Üvegváros című kiállításon, végül pedig Molnár Antal irodalomtörténésszel a középkori levelekhez kapcsolódó feladatokat oldhattak meg az iskolások.

Egy másik posztból az is kiderült, hogy ezen a napon a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának a 8. osztályos tanulói is ellátogattak a salgótarjáni múzeumba. A kisebb gyerekek a Görbeország kincsei című régészeti kiállítást is megtekintették Pozsik Gábor vezetésével, majd egy jó hangulatú foglalkozás keretében ismerkedtek meg a fiatalok a középkorban használt fűszerekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában