Megemlékezés

2023.10.05. 16:16

Az aradi vértanúk emléke előtt hajt fejet Rétság ifjúsága

A nyugat-nógrádi térség legrangosabb október hatodikai megemlékezését tartják évről évre Rétságon.

Hegedűs Henrik

A település ugyanis több szállal kötődik az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz, az aradi vértanúk közül Leiningen-Westerburg Károly és Pöltenberg Ernő hadai is a település környékén harcoltak, például az 1849. július közepén zajlott Rétsági csata idején, amikor a visszavonuló Görgey Artúr tábornok csapatai sikerrel verték vissza a nyomukban loholó Habsburg, illetve cári katonákat.

Ebben az esztendőben is a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban rendezik a megemlékezést. Október 6-án, pénteken délelőtt 10 órakor az intézmény aulájában Mezőfi Zoltán, a város polgármestere mond visszatekintő jellegű ünnepi beszédet, verset szaval Szájbely Zsolt, a könyvtár munkatársa, illetve a helyi általános iskola tanulói adnak rövid műsort. Ezt követően pedig az önkormányzat, az intézmények, valamint a politikai és a civil szervezetek képviselői helyezik el a tisztelet virágait az épület bejárata melletti oldalfalon található emléktáblánál.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában