Mulatság

2023.09.10. 12:41

Kövér cseppekben csurgott a vérvörös nedű a borospoharakba a romhányi szüreti felvonuláson

A hagyományok szellemében szeptember elején tartották meg – ezúttal a megszokotthoz képest más útvonalon – a romhányi szüreti felvonulást szombaton, amit vidám mulatság zárt.

Hegedűs Henrik

Szüreti koszorú nélkül nem az igazi egy mulatság, Romhányban is feldíszítették a szőlőfürtöket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Hőségben várakozott a mulatásra áhítozó nép a Szátok felé eső faluvégen található útkereszteződésben. Lovaskocsi platójáról kalapos férfiú sorra szólította le a járókelőket és bámészkodókat, a kínálással megbízott úr. Egy idős férfi nem volt rest, azonnal odasétált, és máris csorgott a műanyag poharába a vérvörös színű, édes nedű, majd miután felhörpintette a bort, hanyag mozdulattal zsebre vágta a poharat, hátha egy másik ponton újabb kínálásba botlik. 

Lovaskocsi a felvonulásban. A csikók nagy népszerűségnek örvendtek a nézelődők körében
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Szemközt – szintén kalapban – Vezér Attila, a nyugat-nógrádi község polgármestere széles karjelzésekkel irányította a forgalmat – pontosabban a felvonulás szekereit és elemeit irányította a maguk helyére. Pompás lovaik nyergében gyönyörű viseletet öltött ifjú leányok érkeztek meg, és hamarosan feltűnt a kisbíró, aki felpattant a közelben álló kocsi tetejére: mindenfajta mikrofon használata nélkül érces hangon harsogta humoros szövegét, beszámolva a falu életéről, felhívva mindenki figyelmét a szüret élvezetére. Odébb a Folt zenekar, Lenkó Péter prímással az élen húzta a talpalávalót, a szó szoros értelmében, hiszen táncos lábú párok perdültek az út közepére, és járták bőszen a csárdást.

A következő percben már intettek a szervezők, a menet elindult, és meg-megállva a falu fontosabb helyein, egészen a Bereczki Máté Művelődési Házig vonult, itt pedig kifulladásig folytatódott az őszköszöntő mulatozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában