Könyv

2023.09.28. 07:48

Balassagyarmat élettel teli múltja elevenedik meg az új kötetben

A napokban jelent meg Vojtkó István Ipoly-parti igaz mesék című kétkötetes alkotása. Az írás egy életrajzi történeten keresztül mutatja be Balassagyarmatot.

Lukács Zsófia

Vojtkó István helytörténész, a Balassagyarmati Honismereti Kör alapítója és oszlopos tagja volt, mindemellett eredeti szakmáját tekintve vasutas. Kiemelkedő alakja volt a város honismereti kutatásának, a szabóként ismert édesapja és nagyapja pontos emlékezete és történetei révén Balassagyarmat egész huszadik századi történetét a legapróbb részletekig ismerte, 1991-ben hunyt el.

A történet az 1870-es években indul és 1945-ig játszódik. A város épületeit, a régi városképet, ünnepi szokásokat és a háborús időket is felidézi a visszaemlékezés. A könyvet Vojtkó István kéziratából, fotógyűjteményéből szerkesztette Ács Zsuzsanna, az író családjának segítségével. 

– Vojtkó István olyan gazdagon írta le a történeteket, úgy eleveníti fel előttünk a várost, hogy megtölti élettel. Nem csak az épületetek látjuk, hanem az ott zajló sokszínű életet is – mondta a könyv szerkesztője. Hozzátette, hogy a szöveg mellett pedig több mint 300 képanyag gazdagítja a kötetet, amelyek az írótól és többféle forrásból származnak.

Megelevenedik a múlt

– Kétségtelen, hogy ez az 1875-1945 között játszódó várostörténet elsősorban azoknak lesz nagy élmény, akiknek olvasás közben megelevenedik valamely családtagjuk képe, hiszen gyarmati gyerekek, szülők, nagyszülők százai születnek újjá a poros utcákon. Ám érdekes utazásuk lesz azoknak is, akik nem dicsekedhetnek többgenerációs gyarmati felmenőkkel – emelte ki Csach Gábor, a város polgármestere közösségi oldalán. 

Ismertette: ők elmélyedhetnek a történetek meseszerűségén, egyebek mellett a tizenhárom évesen egyedül szerencsét próbálni induló, magyarul sem beszélő András históriáján. Olvashatnak arról, hogy a legsötétebb idők hogyan borították feketébe Balassagyarmatot is. Emellett elveszhetnek az apró részletekben: százharminc éve még csak három lámpa pislákolt a mai Kossuth utcában, Baltik Frigyes lutheránus püspök tótul hirdette az igét, a város akkori mindennapjait meghatározták a pajeszos zsidó kereskedők, a megrendítő nyomor ellenére már akkor is mennyire színes volt a város élete.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában