Nool.hu podcast

2023.08.02. 19:50

Varázslatos nótaszó: műtétje után is zenével gyógyította magát a tarjáni prímás (podcast)

A Magyar Bronz Érdemkeresztes prímás, Hrúz Dénes mindennapjait átszövi a muzsika szeretete. Olyannyira, hogy még komoly szívműtétje után, a szanatóriumban is imádott hangszerével gyógyította magát. Ám van valami, ami még ennél is többet jelent számára...

Angyal Eszter

A mindig mosolygós Hrúz Dénes, a Dűvő Zenekar vezetője, akinek élete a zene

Forrás: Nool

Fotó: Angyal Eszter

44 éve, 1979-ben, a Nógrád Táncegyüttes kíséretére alakult meg Salgótarjánban a Dűvő Zenekar, s miután idővel a Kárpát-medence minden etnikumának zenéjével bővült már a repertoár, s egyre szélesebb körben ismerték és kedvelték meg őket, így aztán 1981-ben önálló muzsikálásba is kezdtek. A magyarországi népzenemozgalom élvonalába tartozó Dűvő munkáját számos különdíj, együttesi nívódíj, hanghordozó dicséri, nem hiába, mára több táncegyüttes zenei kíséretét látják el, koncerteznek, táncházakban zenélnek, és kiemelkedő eredménnyel nevelik az utánpótlást.

A Dűvő zenekarhoz hivatalosan 1981. márciusában csatlakozott Hrúz Dénes, aki azóta a magyar népzene nagyköveteként bejárta már a világ legtöbb területét. A Hír FM és a Nool.hu közös műsorában a Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett prímás megosztotta velünk zenésszé válásának történetét, megtudtuk mit is takar valójában a dűvő kifejezés, de mesélt a Dűvő Zenekar munkásságáról, sőt, kiderült az is, hogy élete legnagyobb büszkeségének azt tartja, hogy saját fiával is sikerült megszerettetni a muzsikálást, sőt mi több, napjainkban már gyakorta együtt is zenélnek. 

A zenekar tagjai, s főként vezetőjük, a népzenék gyűjtése mellett szívügyüknek tekintik a fiatalok zenei fejlesztését, tanítását is. Számos tehetséges fiatal került már ki a kezeik alól, emellett rendszeresen szerveznek táborokat is hasonló a célból. A kiscsőszi Dűvő Tábor – ahogy az lenni szokott – idén is fantasztikus hangulatban telt, a napokban pedig az Amerikai Egyesült Államokba, Seattle-be utaznak, hogy a sok éves hagyománynak megfelelően magyar táncokat, zenéket, dalokat oktassanak a Titi Tábor résztvevőinek.

A jövő Dűvő-nemzedéke tehát már kibontakozóban van, de hallgassák meg alábbi, jó hangulatú beszélgetésünket, melyben maga Hrúz Dénes mesél múltról, jelenről és jövőről:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában