folklór

2019.08.16. 06:50

Mondhatni, hogy hazajár az óceánon túlra a nógrádi zenekar

A minap utaztak el a Dűvő Zenekar tagjai huszonkettedik alkalommal az Amerikai Egyesült Államokba, a több mint hétszázezer lakosú Seattle-be, Jimi Hendrix szülőváro­sába, hogy kísérőként, oktatóként részt vegyenek a Ti Ti Hungarian Music and Dance Camp elnevezésű folklórtáborban.

Csongrády Béla

Jelenleg is Seattle-ben népszerűsítik népi kultúránkat

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Mint Hrúz Dénes, a Dűvő Zenekar vezetője elmondta, a kilencvenes évek vége tájt egy Duna Menti Folklórfesztiválon találkoztak először a tengeren túl élő Teslik Lindával, aki hagyományőrzőként meghívta a zenekart az USA észak-nyugati részén található Washington államba, Seattle Rafl Island szigetére. S a következő évi első utazásból immár jó két évtizedes gyakorlat lett.

Jelenleg is Seattle-ben népszerűsítik népi kultúránkat
Fotó: H.M. / NMH

A jelenlegi népzenei táborba a Dűvő az utóbbi években kialakult összetételben – Hrúz Dénes (prímás), Hrúz Szabolcs (hegedű), Mohácsy Albert (nagybőgő) és Nagy Zsolt (brácsa) – utazott el. Tagja még az együttesnek Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő egyik nyertese is. A zenekar egyébként 1979-ben, tehát éppen negyven évvel ezelőtt Szabó Gáspár vezetésével jött létre mint az 1975-ben alakult Nógrád Táncegyüttes kísérője.

Az eredeti felállásban szerepet kapott Oszvald György, Orbán György, Szabó János és Babják György is. A későbbiekben sokáig az együttes tagja volt Andrássy Ferenc is. A Dűvő negyven esztendő során számos kitüntetés, elismerés – a Népművészet Ifjú Mestere cím, kétszeres Kiváló Együttes, Nógrád Megye Madách-díja, Salgótarján Pro Arte és Pro Urbe díja, a VOSZ Nógrád Megyei Szervezetének Prima díja – tulajdonosa lett.

Ezt a Kárpát-medence népzenéje – s természetesen főként a magyar, a palóc folklórkincs – értékeinek autentikus, színvonalas tolmácsolásával érték el. Bejárták szinte a fél világot, s népszerűsítették a magyar kultúrát a Balti államoktól Kínáig, Kanadától Uruguayig. Amerikában megfordultak megannyi nagyvárosban, s összességében már a félszázadikhoz közeledik a határainkon túli turnéik száma. 2003-ban például majdnem három hónapot töltöttek egyvégtében az amerikai kontinensen. A seattle-i ­táborban magyar anyanyelvűeket is oktatnak, de a többség a monumentális ország különböző részeiről verbuválódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában