Fotózás

2023.08.27. 16:18

Két kiállítást nyitottak a fotográfia napjára Salgótarjánban

A magyar kulturális kormányzat 2003-ban, tehát éppen húsz esztendővel ezelőtt döntött úgy, hogy elfogadja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezését, amely arra irányult, hogy augusztus 29-e legyen a magyar fotográfia napja. Salgótarjánban is méltóan ünnepelték.

Csongrády Béla

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület díjazta is a beküldött fotókat

Forrás: Beküldött

S, hogy miért augusztus 29-re esett a választás? A válasz, mert 1840-ben ezen a napon mutatta be Vállas Antal bölcszészdoktor, egyszersmind matematikus és fizikus a Magyar Tudós Társaság budapesti ülésén a dageorrotípiának nevezett új, jelentős fotótechnikai eljárást. 

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület azonnal csatlakozott e döntés adta lehetőséghez és minden évben több kiállítással emlékezett meg e napról. Bár a kiállítások száma az utóbbi esztendőkben csökkent, az idén is rendezett néhány bemutatót. A központi programra szombaton a József Attila Művelődési Központban került sor, ahol két kiállítást is – Összetartozás illetve Street címmel – megnyitottak. Az előbbire a megyéből 22 fotográfus küldte el összesen 293 digitális alkotását. Ezek közül 57 színes és fekete-fehér fotó került az Előtér Galéria falára. A Street pályázatra 16 fotós 227 művével nevezett és 60 alkotást állítottak ki a fotógalériában. A megnyitóbeszédeket Homoga József egyesületi elnök mondta és ugyancsak ő adta át a zsűrik által odaítélt díjakat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában