Önkéntesség

2024.05.15. 06:55

Véradás tanórák után – karjukat nyújthatták a donorok Dorogházán

Tanórákat követően sem ürült ki tegnap a dorogházai általános iskola. A diákokat a donorok váltották, véradás zajlott a termekben.

Gulyás Edina

Véradás: sokat nyújtották karjukat a dorogházai iskolában

Forrás: Beküldött fotó |

Nem szokatlan a Móra Ferenc iskola kerítésére kifeszített plakát, ami a véradást hirdeti. Az intézmény évek óta helyet biztosít a karitatív tevékenységnek, tanárok, szülők és a környéken élők is rendszeresen karjukat nyújtják ezeken az alkalmakon. Nem volt ez másként ma sem, a Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai összeszokott csapatként fogadták az egymás után érkező véradókat, akik közül többeket már régi ismerősként üdvözöltek. 

Véradás a dorogházai iskolában, sokan nyújtották karjukat tűszúrásra
Véradás Dorogházán, sokan nyújtották karjukat tűszúrásra
Forrás:  Beküldött fotó

A véradás mindig fontos, különösen ünnepeket megelőzően

– A vér semmi mással nem pótolható, ezért nagyon fontos, hogy aki egészségesnek érzi magát az vegyen részt a véradó eseményeken. A vöröskereszt Nógrád megyében is hetente többször lehetőséget biztosít a véradásra. Az ünnepek és a hosszú hétvégék előtt erre még nagyobb figyelmet fordítunk, így van ez most is, hiszen pünkösd előtt állunk – tájékoztatta portálunkat Miskei Csilla, a vöröskereszt véradásszervező munkatársa. 

Mint mondta, az iskola már jól ismert, népszerű helyszín a donorok körében. Nem csak Dorogházáról, hanem a környező településekről, Mátramindszentről, Nemtiből és Szuháról is többen részt vesznek az itt tartott véradáson. Ez alkalommal húsznál is többen nyújtották karjukat tűszúrásra. A vöröskereszt munkatársai közül is többen rendszeresen ezen a módon segítenek beteg embertársaikon. A következő napokban megyénk nyugati felén is várják a donorokat: csütörtökön Szügyben és Nógrádmarcalon, pénteken pedig Ipolyvecén. 

A jó példa nyomán önzetlen felnőttekké válhatnak a diákok

Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk az egészségnevelésre, ezért évek óta helyet biztosítunk a véradó eseményeknek. A szülők és a környéken élők is számon tartják ezeket az alkalmakat, többen rendszeresen nyújtják a karjukat tűszúrásra. A tanári kar nagy része is véradó – fogalmazott Balázs Beáta, a Móra Ferenc Általános Iskola tagintézmény-vezetője. 
Hozzátette: a véradások minden alkalommal osztályok közötti versenyek is, ugyanis a legtöbb donort toborzó osztály egy tortát kap. Ez nagy motiváló erő a diákok körében, akik, a jó példa nyomán maguk is felelős, önzetlen felnőttekké válhatnak.

– Vannak a véradók között egykori diákok is, akik gyermekként szüleiket, nagyobb testvérüket kísérve ismerték meg a karitatív tevékenység fontosságát. Sőt, volt aki a 18. születésnapját azzal ünnepelte, hogy egykori alma materében nyújtotta karját tűszúrásra – ismertette Balázs Beáta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában