Nool.hu videó

2023.08.13. 13:47

Felavatták az új alkotóműhelyt: emlékezetes marad a 28. Ceredi Nemzetközi Művésztelep (fotók, videó)

Több rangos vendég nemcsak megjelenésével, de aktív közreműködésével is megtisztelte azt a szombati ünnepséget, amely az Art Complex Cered nevű többfunkciós intézményt, alkotóműhelyt, közösségi teret volt hivatott átadni rendeltetésének.

Csongrády Béla

Csák András, helyi plébános Isten áldását kérte az új intézményre, majd megszentelte az épületrészeket

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Kéri István moderátor invitálására elsőként Jakab Pál, a Tarna ’91 Kft. alapítója, az épület tulajdonosa szólt a megjelentekhez. Köszöntőjében kiemelte, hogy az emeletek termelőszövetkezeti központként való funkcionálásának megszűntével örömmel adtak helyet a művészeteknek, jelesül különböző, de főként grafikai ágazatoknak.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében elmondta: az elmúlt időszakban néhányszor járt a településen, és mindig azt érzékelte, hogy a község halad az igazi művészfalu prototípusának létrejötte felé. Idézett a megyei lap 1996. augusztus 2-i számából, amely hírt adott Fürjesi Csaba – és két képzőművész társa, barátja, Kun Cecília és Sánta László – kezdeményezéséről, egy művésztelep útra indításáról. Az azóta eltelt huszonnyolc évben több száz, főként európai, de távolabbról is érkezett alkotó volt részese a művésztelepen folyó munkának, együttműködésnek, népek, generációk közti baráti kézfogásnak. E határainkon belüli és túli kapcsolatok reményt adnak arra, hogy Ceredet a jövőben művészfaluként, művészeti centrumként emlegessék. Kiemelte, hogy az Ars Longa Művészeti Egyesület – mint a művésztelep működtetője – jól sáfárkodott a pályázati források lehetőségeivel.

Hasonló gondolatokat fejtegetett Skuczi Nándor, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke is. Véleménye szerint – Nógrád fejlődése részeként – folyamatosan gazdagodnak a szép természeti környezetben fekvő község művésztelepének lehetőségei is. Ennek megfelelően az évek során mind több külföldi művész tapasztalta meg a mi otthonunk Nógrád, illetve a palóc vendégszeretet értékeit.

A megnyitóünnepség következő szereplője Csák András, helyi plébános volt, aki egy példabeszédi olvasmányrészlettel kérte Isten támogatását az új intézmény működéséhez és megáldotta a felavatott épületrészeket.

Fürjesi Csaba képzőművész – aki a kezdetektől mintegy vezetője is a művésztelepnek – mindenkinek és mindenért hálás köszönetet mondott külön is kiemelve a Tarna ’91 Kft. dolgozóinak a munkáját. Az egyik alapító Fürjesi Csaba véleménye szerint ez a korszerűen felszerelt alkotóműhely és kiállítóterem a világon mindenütt megállná a helyét. Ezen épület szellemisége jól megalapozza a következő évtizedeket is.

A helyszín okozta meglepetésének adott hangot az itteni első kiállítást megnyitó Kukorelly Endre költő, író is. Mint elmondta: ilyen tárlatot még nem nyitott meg, ahol egymás mellett szerepelnek a korábbi években született művek, alkotóik között sok kevésbé ismert, de olyan más területen elismert rangos művész is, mint például Tandori Dezső. Ez a jelenség úgymond az átjárást bizonyítja a művészeti ágak között. A kiállítás helyszíne, installációja Kukorelly Endre szerint rendkívül magas színvonalú. Ezért is fogja hírül vinni Ceredet, amerre csak jár. Szavait követően Fürjesi Csaba néhány, a projekt kivitelezésében élen járt szakembernek írásban is kifejezte elismerését, köszönetét.

A délutáni és esti program, az Art Piknik a művésztelep területén kulturális műsorokkal, gasztronómiai bemutatókkal és annak a kiállításnak a megnyitásával folytatódott, amelynek idén az ajánlott vezérszava a tabu volt. Ezt tárlatot dr. Náty Róbert szegedi művészettörténész nyitotta meg. Néhány művész – így a helyi grafikus Palik Eszter, vagy a szlovákiai Josef Suchoza szobrász – megkeresésünkre el is mondta, hogy számára milyen személyes kihívást jelentett ez a feladat. A salzburgi Daniela Kasperer és Bernhard Lochmann nyomdászként vettek részt a művésztelep munkájában. Kifejtették: nagyon jól érezték itt magukat, köszönhetően a ceredi emberek barátságos fogadtatásának is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában