Előadás-sorozat

2023.08.19. 09:43

Elbúcsúztak a közönségtől a salgótarjáni Zenthe Nyár élménydús estjei

Mint arról már beszámoltunk: a tizenegy esztendős salgótarjáni teátrum – ebben az évben, konkrétan július 30-a és augusztus 16-a között – ismét, ezúttal immár harmadszor is megrendezte a Zenthe Nyár elnevezésű programsorozatát. Ebben az intervallumban a város Fő terén felállított színpadon, illetve az impozáns nézőtéren kilenc produkciót láthatott a színházszerető publikum és az odalátogató közönség.

Csongrády Béla

Kilenc előadást hirdetett meg a színház, köztük öt saját és négy vendégprodukciót tekinthettek meg az érdeklődők

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Susán Ferenc, a színház igazgatója portálunknak elmondta, hogy nagy figyelmet fordítottak e nyári műsorfolyam előkészítésére, már csak azért is, mert az első két év tapasztalatai azt mutatták, hogy a nézők szeretik ezen csillagfényes estéket. 

Kilenc előadást hirdettek meg, köztük öt saját és négy vendégprodukciót. A saját repertoárjukból is úgy igyekeztek válogatni, hogy kínálatukban különböző műfajok, előadástípusuk legyenek képviselve. Így került a Fő téren nyitóelőadásként színre Csiky Gergely Buborékok című, a mai kor igényei szerint átírt színműve, s ugyancsak a prózára – mint a színház alapfunkciójára – épülő művek közül az egyik legsikeresebb, a 2017 óta folyamatosan műsoron lévő dráma, Tracy Letts úgymond fekete komédiája, az Augusztus Oklahomában című előadás.

A két zenés darab közül Dan Goggen Apácákját értelemszerűen a felnőtteknek szánta a társulat, míg az Albert Péter és Molnár Ernő helyi szerzőpáros nevéhez köthető A vén diófa titka című mesejáték a gyermekek érdeklődésére apellált. A sorozat ugyancsak zenthés produkcióval, a társulat történetében eddig először műsorra tűzött operettel, Zerkovitz Béla és Szi­lágyi László száz évvel ezelőtt írott, fülbemászó dallamokkal, slágerekkel teli operettjével, a Csókos asszonnyal zárult.

A négy zenés vendégelőadás mindegyike vonzónak, úgymond nézőcsalogatónak bizonyult. A Boldogság, gyere haza című összeállítás gyakorlatilag a tragikus sorsú Cserháti Zsuzsára való emlékezés jegyében fogant két remek színész-, illetve énekesnő, Szulák Andrea és Polyák Lilla közreműködésével. Nem kevésbé rangos a kísérőzenekaruk sem, merthogy a jelenlegi Stúdió 11 nevű együttes elődje ugyanezen elnevezéssel 1963-ban alakult a Magyar Rádióhoz köthetően.

Időrendben a Szép nyári nap című produkció következett, amelyet Neoton-slágerekre alapozva az operettszínház mutatott be 2009-ben. A retró bulinak is nevezhető produkciót ezúttal a Magyarock Dalszínház hozta el Salgótarjánba. Ebbe a sorba illeszkedett a Boban Markovics nevével fémjelzett és a világszerte ismert és elismert szerb trombitaművész énekes vezette fúvószenekar is. Az együttes a Fő téren is igazolta hírnevét és az elért díjak, az eladott lemezek – köztük a Mrak című album – sokaságát. A közönség nagy ovációval fogadta a déli szomszédunk által képviselt népzenei műsort.

Ugyancsak hatalmas sikert aratott az egykori Experidance-produkciók koreográfusa, Román Sándor táncművész által koreografált Fun Fiction című bravúros, egy nyomozás történetét természetesen táncokkal bemutatott műsor. A közönség egy része felállva tapsolta végig a négy zenés vendégműsort, de nem fukarkodott az elismeréssel a zenthés Apácák és a Csókos asszony esetében sem. Sőt, az ismert számok legtöbbjét inkább együtt énekelte a színészekkel. 

Az időjárás ezúttal nehezebb feladat elé állította a szervezőket

Susán Ferencen kívül szót váltottunk Andó Ákos üzletszervezési, Imre Ildikó értékesítési vezetővel, valamint Horvát Kármen kommunikációs és marketingmenedzserrel is. Valamennyien megemlítették, hogy az időjárás ezúttal nehezebb feladat elé állította a szervezőket, mint az előző években. Többször hűvös volt, egyszer, a Szép nyári nap esetében úgynevezett esőnapot is be kellett iktatni, az ifjúsági előadás pedig az adott időpontban beszorult a József Attila Művelődési Központ színháztermébe. Érdekes, hogy a gyerekek tavaly is kénytelenek voltak zárt helyen megnézni az akkori előadást.

Összességében azonban a zenthés vezetők magas színvonalúnak, hangulatosnak értékelték a nyári programot, és véleményüket osztotta két megkérdezett néző – Ferhanné Kiss Ildikó és Krajcsi Józsefné is. Mindketten több produkciót is megnéztek. 

Immár szétbontották a hatalmas nézőteret, készül a város az államalapítási ünnepségre, de a Zenthe Nyár okozta emlékek még sokáig élnek majd a színház-, illetve a zenebarátok körében. A társulat pedig immár gőzerővel készülhet az új színházi évadra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában