Mesterségek Ünnepe

2023.08.24. 08:56

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete képviselte Nógrádot a Mesterségek Ünnepén

Idén harminchetedik alkalommal rendezték meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. A Kárpát-medence legnagyobb kézműves fesztiválján a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete képviselte szűkebb hazánkat, amelynek néhány tagja rangos kitüntetéseket is átvehetett.

Lászlók Judit

Idén harminchetedik alkalommal rendezték meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Péter János

Török János, a kozárdi székhelyű Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az idén húsz éves szervezetük immár 18. alkalommal képviselte Nógrád vármegyét a tárgyalkotó és a folklór népművészeti tevékenységek legnagyobb ünnepén.

– A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezi a Mesterségek Ünnepét, amely a tagszervezetei számára lehetőséget biztosít a rendezvényen való részvételre, a taglétszám figyelembevételével – fogalmazott a szügyi származású Török János. Hozzátette: – Az egyesületünknek a tavalyi létszáma negyvenhárom volt, így a Mesterségek Ünnepére öt mestert vagy mesterséget delegálhattunk. Közéjük tartozott a hollókői Kiss Tünde csuhé- és gyékényfonó, népi iparművész, a drégelypalánki Deme Józsefné ékszerkészítő, Mesterremek díjas népi iparművész, a gyöngyösi Fiser Józsefné hímző, népi iparművész, az isaszegi Hajdú Andrásné kosárfonó, Mesterremek díjas népi iparművész és Illés Brigitta Zsófia csipkekészítő Szurdokpüspökiből. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az egyesületüknek nem csak Nógrád vármegyei tagjai vannak, hanem az ország számos pontjáról csatlakoztak hozzánk olyanok, akik a palóc népi kultúra iránt érdeklődnek és szívügyüknek tartják annak a fenntartását.

A Kárpát-medence legnagyobb kézműves fesztiválján a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete képviselte szűkebb hazánkat
Fotó: Péter János / Forrás: Beküldött

Török János kiemelte továbbá: a rendezvényen alkalmanként csatlakoztak hozzájuk tagtársaik, a budapesti Takács Kornél szövő és a pásztói Szécsényiné Alapi Ildikó viseletkészítő is. Emellett hangsúlyozta: az esemény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódott és a „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerültek a középpontba. Mint mondta: az egyesületük tagjai egy konyhát rendeztek be hagyományos és modern eszközökkel, így szemléltetve annak arculatát.

Palóc viseletbe öltözve képviselték vármegyénket

– A Mesterségek Ünnepén a mesterek felvonulásán palóc viseletbe öltözve mentünk az ünnepélyes új kenyér megszentelésének a helyszínére, ahol Nagy István agrárminiszter, valamint V. Német Zsolt miniszterelnöki biztos köszöntötte a felvonuló tagszervezeteket. Egyesületünk tagjai közül Szarvas Józsefné gyöngyfűző, Törökné Petró Mária népi kézműves, Stadler Judit viseletkészítő, Takács Béla és Sárköziné Takács Bernadett mézeskalács-készítők, valamint családjuk, illetve Csiki Tünde hímző, népi iparművész, egyben az egyesület egyik alelnöke vett részt. A palóc viseletbe való beöltöztetést és az autentikus megjelenést szintén tagtársunk, a rimóci Déska Bertalannénak, viseletkészítő, népi iparművész áldozatos munkájának köszönhettük – tudtuk meg Török Jánostól.

Kifejtette továbbá: mindezek mellett néhány tagjuk rangos elismerésben is részesült. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Fiser Józsefné hímző, népi iparművész a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést, míg Török János a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat vehetett át szombaton a Pesti Vigadóban. A díjakat Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter megbízásából Vitályos Eszter miniszterhelyettes, valamint Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át. Vasárnap a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Mesterségek Ünnepén a szécsényi Takács Béla mézeskalács-készítőt a népművészetért végzett tevékenységének elismeréséül Király Zsiga-díjban részesítette.

Nagyon kevés szervezet tudhat maga mögött ilyen sikeres évet

– Úgy vélem ezek az elismerések további alkotó tevékenységre sarkallják majd az egyesületünk tagjait. Ráadásul ezen díjak mellett az idei év több szempontból is különleges a számunkra, hiszen ebben az esztendőben ünnepeljük szervezetünk fennállásának 20. évfordulóját, hatvan főre nőtt a tagjaink létszáma, valamint a közelmúltban a Magyar Művészeti Akadémia is elismerő oklevéllel jutalmazta a tevékenységünket. Nagyon kevés szervezet tudhat maga mögött ilyen sikeres évet és még mindig nincs vége az esztendőnek – mondta Török János, aki a következő napokban az egyesület alelnökével, Kiss Tündével a lengyelországi Poznan városában megrendezendő vessző, szálasanyag világtalálkozón vesz részt, ahol Magyarországot, illetve Nógrád vármegyét képviselik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában