Levéltár

2023.07.09. 09:40

Újabb írás került napvilágra a salgótarjáni levéltár raktárának mélyéről

Ismét felkerült egy újabb anyag a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának gyűjteményéből az intézmény honlapjára a közelmúltban.

Veres Edina

A megyei levéltár közösségi oldalán számolt be arról nemrégiben, hogy a „Raktárunk mélyéről” című rovatba egy új cikket olvashatnak az érdeklődők, amelynek címe: „Petőfi lelke őrködik a Salgó ormán” – 100 éve avatták fel a salgói Petőfi-emléktáblát. Az írást Sebestyénné Batta Ágnes készítette.

Mint az a bevezetőben olvasható: Petőfi Sándor 1845 tavaszán sorra látogatta felvidéki barátait, ekkor járt Salgón is Steller Antal losonci ügyvéd kíséretében. Ezen kirándulás élményéből született a Salgó című vers 1846-ban.

A szöveg felidézi, hogy a költő születésének centenáriumát országszerte több mint 1100 eseménnyel ünnepelték 1923-ban. Emellett az érdeklődők számára megannyi részletre derül fény a salgói ünnepség előkészületeiről, az eredeti emléktábla megrendeléséről, az 1923. június 23-án elkezdődött ünnepségsorozat első napjáról, illetve a másnapi salgói várnál történt táblaavatásról is.

Sebestyénné Batta Ágnes végül azzal zárta írását, hogy az eredeti emléktábla 2022-ben a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumba került, hasonmása jelenleg is látható a salgói vár oldalán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában