Díj

2023.07.09. 18:18

Elismeréseket is átadtak a Nézsán megrendezett magyarországi szlovákok napján

A Magyarországi Szlovákok Napját Nézsán, a ma már szlovák nemzetiségi iskolaként működő Reviczky-kastélyban és parkerdejében rendezték meg a közelmúltban.

Lászlók Judit

A nézsai szlovák napon számos program közül választhattak az érdeklődők

Forrás: Beol

Az eseményen az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetségünkért” kitüntetéseit is átadták.  A www.beol.hu cikke szerint a szlovákok országos napjának minden évben Magyarország más-más régiója ad otthont, idén Nógrád vármegye, azon belül is Nézsa kapta meg ezt a lehetőséget. Mint írták: az ünnepségen a hazai és a szlovákok lakta szomszédos országok képviselői találkoztak. 

Az egész napos rendezvényt a „Nézsa képekben” című fotókiállítással nyitották meg a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola aulájában, amelyen közreműködtek az intézmény tanulói. Aztán pedig bemutatták a LuDo című gyermekfoglalkoztató kiadványt. Majd a résztvevők megtekinthették a Vertigo Színház A főtt tojás nem énekel című előadását. 

Ezt követte a rendezvény két fő programja, az ökumenikus áhítat a helyi Szent Jakab-templomban és az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetségünkért” kitüntetéseinek az átadása. Az eseményen elismerést vehetett át Bán Imre Gyuláné, illetve a František Pavel Zelman, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület. Végül a szarvasi Szlovák Általános Iskola és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjainak délutáni gálaműsorát tekinthették meg az érdeklődők. 

A kulturális programok mellett bemutatkoztak az Országos Szlovák Önkormányzat intézményei, megtekinthették a helyi tájházat, továbbá kézműves programok, vásár, társasjátékok és gyermekudvar is várta a résztvevőket. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában