Nóta

2023.06.30. 11:11

Teret biztosítanak az énekelni szerető nyugdíjasoknak Salgótarjánban (fotók)

A vármegyében élő életkoruk, a munkában eltöltött éveik alapján nyugállományba vonultak egy része éppen a közösségi létforma hiánya miatt s továbbéltetése céljából az idős emberek egy része szakszervezetekbe tömörül. Ilyen lehetőséget kínál számukra a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetsége, amelyet 1990 februárjában jegyzett be az illetékes bíróság.

Cs. B.

Az Amatőr Nyugdíjasok XI. Országos Könnyűzenei Dalos Találkozóját tartották a megyeszékhelyen, a KultPont kévéház különtermében.

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az elnöki tisztet 2005 ősze óta Szendrődi György látja el, aki aktív korában a határőrségnél ezredesként szolgált. Az elnök megerősítette érdeklődésünkre, hogy sokrétű tevékenységük egyik legsikeresebb területét különböző művészeti ágakban jeleskedő nyugállományúak aktivizálása és a számukra felmenő rendszerű vetélkedők szervezése. Ez év áprilisában rendeztek már egy népzenei nótaversenyt, a minap pedig a régiós megmérettetés után immár sokadszor voltak a házigazdái a könnyűzenét szeretők országos döntőjének is.

E rendezvény színhelye a Fő téri Kult.Kávéház kamaraterme volt, ahol két napon át vetélkedtek – de pontosabb úgy fogalmazni, hogy szórakoztatták egymást és az érdeklődőket – a többek között Budapestről, Győrből, Miskolcról, Nagykanizsáról Székesfehérvárról, Szombathelyről érkezett zenebarátok. A megnyitón köszöntötte az énekeseket Fekete Zsolt, a város polgármestere, majd a következő napon közreműködött a díjak átadásánál is.

Tizennyolc fellépő mutatkozott be

Összesen tizennyolc fellépője volt a kétnapos programnak. Az első napon bemutatkozottak mindegyike – a kiemelt arany díjasok és az arany díjasok egyaránt – a mikrofon elé lépett a másnapi gálaműsorban is. Sorozatban hangzottak el az előző évtizedek slágerei, sikerdalai. Az énekesek közülük jó néhányan már többedszer szerepeltek itt és mint a nyílt színen megfogalmazták: szeretnék, hogy e sorozat folytatódna és még jöhetnének Salgótarjánba – ahol nagyon jól érzik magukat – énekelni és a barátjaikkal találkozni. Nem egy szereplő bizony olyannyira elérzékenyült, hogy könnycsepp is megjelent a szemében. Akadt egy olyan győri fellépő is, aki – amennyiben jövőre is lesz ilyen program ؘ – anyagi támogatást is ígért a szervezők számára.

Nógrádból egy ember fakadt dalra
A Nógrád megyét képviselő egyetlen szereplő, a 78 éves salgótarjáni Tóth Ildikó volt, aki a vasúttól vonult nyugállományba és 2011-től él a városban. Gyermekkorától kezdve szereti a könnyűzenét, annak főleg a lírai változatát a két Kovács – Erzsi és Kati – dalait, vagy például Szécsi Páltól a Violák című számot. De nem idegen tőle a népzene sem, rendszeres résztvevője a Bohács István nevével fémjelezett nótakedvelők klubjának is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában