Kikapcsolódás

2023.06.22. 20:28

Kikapcsolódásra fel! – dúskálhatnak a programokban hétvégén a nógrádiak

Igazán izgalmasnak ígérkezik a hétvége a nógrádiak számára, hiszen több településen is megrendezik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatot, de Szent László-napi búcsú és családi nap is a palettára kerül. Mutatjuk a részleteket!

Gubányi Patrik

Harmadszor rendezik meg a Szent Iván-éji tűzugrást Hollókőn

A település közösségi csoportjában számoltak be róla, hogy immár harmadik alkalommal rendezik meg, június 23-án, pénteken 19 órától a Szent Iván- éji tűzugrást a hollókői várral szembeni dombon. Mint írták: az év legrövidebb éjjelén tüzet gyújtanak, körtáncot járnak és a szerelmesek át is ugorhatják azt, hogy szerelmük örökké tartson. – Aki a tűztáncban részt szeretne venni, azokat várják szeretettel. Kérik, hogy a lányok fehér ruhában, míg a fiúk fehér ingben és fekete nadrágban jelenjenek majd meg. A megszokottól eltérően a tánc után a program a tűz körül folytatódik, egy közös tábortüzes, beszélgetős, sütögetős, táncolós, éneklős éjszakázással. A rendezvény batyus jellegű, nagyon örülünk, ha hoztok magatokkal lepedőt, nyársat, ételt-italt, a környezetvédelem jegyében saját poharat, esetleg tálat – olvasható a bejegyzésben. Hozzátették: az időjárás függvényében a program változhat.

Szent Iván éjszakáján fellobban a láng Salgótarjánban

Vérpezsdítő programokkal várják a salgótarjániakat Szent Iván éjjelén, június 23-án, pénteken – írták a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. közösségi oldalán. Hozzátették: a Fő téren 18 órától gyermekbarát programokkal készülnek a szervezők, majd 19 óra 30 perctől a Nógrád Táncegyüttes Nyárközépnek éjszakája című előadása nyitja meg a programsorozatot. Ezt követően 20 órától a Cimbaliband zenekar vegyíti a kelet-európai életérzést autentikus népzenével, majd az örömtűz veszi át a főszerepet, amelyet a hagyományoknak megfelelően a Nógrád Táncegyüttessel táncolhatnak majd körbe a résztvevők.

Zenés tárlatvezetés is várja a Múzeumok Éjszakája nógrádi látogatóit

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum június 24-én, szombaton 22 órától kirándulást szervez régészekkel Baglyaskőre. Délutántól felidézik a Novohrad-Nógrád Geopark két hírhedt eseményét, a vonatrablást és a viadukt leszakadását, bemutatják a Kisboldogasszony római katolikus főplébánia templom körüli ásatást és a salgótarjáni acélgyár szénellátását. Tárlatvezetéseken Nógrád elmúlt tíz évi régészetének kiállítását, az Üvegváros tanulmányi raktárt és a Gál István-emlékszobát járják be. A Bányászati kiállítóhelyen a földfelszíni és a József lejtősakna földalatti kiállításban is lesz szaktárlatvezetés, Buda László barlangász Magyarország mélypontján címmel a Vecsembükki-zsombolyról tart előadást, este a kicsik bányamanóképzésen vehetnek részt.

Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba, és Petőfi körút 200 – Miről mesél a ludányi főkötő címmel tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket június 24-én, szombaton. Este a Vissi d' Arte Művészeti Együttes ad koncertet, a múzeumi filmsarokban Az ember tragédiáját, Jankovics Marcell animációs filmjét vetítik le. Bemutatják a palóc házat és a szabadtéri gyűjteményt, élő társasjátékon idézik fel Madách korát, Rejtély Nagy Iván könyvtárában címmel rendeznek kalandjátékot, de lesz népi játszótér, bábszínház és mesejáték is. A balassagyarmati Jánossy Képtárban 20 óra 30 perckor a Réti Zoltán – a gyarmati polihisztor című kiállítást nyitják meg a művésztanár születésének 100. évfordulóján. 21 órától a BLBM Quartet ad koncertet a képtár előtt, majd elkezdődik az éjszakai zenés piknik.

Szécsényben a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban június 24-én, szombaton 16 órakor Limbacher Gábor igazgató nyitja meg a programot, amelynek keretében lesz játékos vetélkedő, kalandtúra Petőfi és Rákóczi nyomában. Megnyitják Az élővilág bűvöletében című természetfotó-kiállítást, valamint Szent Iván Szépei címmel viseletbemutatót tartanak. A Palóc Néptáncegyüttes esti gálaműsora után napkereket gördítenek, majd jön a tűzgyújtás és körtánc. A napot a Keleti Szél zenekar koncertje és az éjszakába nyúló középkori táncház zárja. Napközben a tüzes borok sátra, palóc lángos, múzeumi tárlatvezetés és pincetúra is várja az érdeklődőket.

A Pásztói Múzeum is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz, így június 24-én változatos programokkal és hosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket. A rendezvény 15 órakor kezdődik és 22 óráig tart, ahol többek között „Az én múzeumom: A pásztói Múzeum" című fotópályázat díjait adják majd át az arra érdemeseknek, de táncos bemutatók, színes előadások és elemlámpás tárlatvezetés is lesz az Oskolamester házában. 

Magyarország legerősebb embere mutatkozik be Balassagyarmaton

Június 24-én,  szombaton Szent Iván éjszakáján sokszínű programokkal várják a balassagyarmatiakat a főtéren. A kertmoziban 16 órától gyerekmeséket és vígjátékokat vetítenek egészen éjfélig. 17 órától pedig kézműves foglalkozást tartanak a gyerekeknek, sejtelmesen fényszövésre csábítanak a leírás alapján. Ezt követően 18 órától Fekete László, Magyarország legerősebb emberének Csillagok ereje elnevezésű előadása lesz hallható, látható. 19 órától az Utazó planetárium előadása tekinthető meg a Vármegyeháza dísztermében. Végezetül 22 óra 30 perctől a Mars ostora, a Palóc Virtus tűzzsonglőr-showja kápráztatja majd el a közönséget. A programok megtekintése ingyenes.

Szent László napja alkalmából szól majd a zene Ságújfaluban

Zenés vigalommal színesítik a Szent László-napot Ságújfaluban, a polgármesteri hivatal udvarán június 24-én, szombaton. A község Facebook-oldalán olvasható tájékoztatás szerint a helyi önkormányzat által szervezett programok 16 órakor kezdődnek. A közönség előbb az óvodások Dzsungeltúra című előadását tekintheti meg, majd egy interaktív zenés meseműsor elevenedik meg a színpadon a Csillag Musical Társulat előadásában. Ezt követően a Nógrád Táncegyüttes ropja majd a világot jelentő deszkákon, Pohly Boglárka operett dalokat énekel majd a megjelenteknek, akik számára Dankó Szilvia mulatós műsora is lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra. A nap során az éjfélig tartó jó hangulatról a Szőllősi Zenekar gondoskodik.

Cégéravatót tartanak a nagyoroszi alkotóműhelyben

Június 24-én, szombaton 16 órakor veszi kezdetét az Aranyszőrű bárány alkotóműhely cégéravató ünnepsége Nagyorosziban. A vendégeket érkezéskor helyben készült szörpökkel, mézeskalács-báránykákkal és különféle ízesítésű limonádéval kínálják. A cégér leleplezése után köszöntő beszédet mond Záhorszki Mónika grafikus, bútorfestő. Ezt követően az érdeklődők bejárhatják az alkotóműhelyt, kézműves bemutatón megtekinthetik a fonást kézi orsón és rokkán is. 

Családi napra invitálják a kisbárkányiakat

Családi napot rendeznek június 24-én, szombaton Kisbárkányban – jelezték a település közösségi oldalán. Mint írták: a községháza olvasótermében 17 óra 30 perctől Az elvarázsolt berek című zenés mesét láthatják az érdeklődők a Lóca együttes előadásában, majd az est folyamán a helyi sportpályán batyus nyársalást tartanak, valamint tollaslabda versenyt. Hozzátették: az alkotni vágyóknak egy külön sarkot rendeznek be, hogy szabadjára engedhessék kreativitásukat.

Fellépők, sport és játékok is színesítik a salgótarjáni családi napot

Kemerovói családi napot szerveznek június 25-én, vasárnap a Városi Sportcentrumban. A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. osztotta meg a közösségi oldalán, hogy a programok 9 óra 30 perckor kispályás focimeccsekkel kezdődnek, majd 10 órától anya-gyermek jógán, kerékpáros szemléletformáló foglalkozáson, illetve családi játékokon vehetnek részt az érdeklődők. Emellett fellépőkből sem lesz hiány, hiszen 11 órától az Alma Együttes ad koncertet, délben a Simon Kutyaiskola tart bemutatót, majd fél órával később már a KiViSzI Színházi Műhely tagjai csillogtatják meg tehetségüket a helyszínre látogatók előtt.

Szent László-napi búcsút tartanak Szentkúton

Június 25-én, vasárnap Szent László-búcsút tartanak Szentkúton, a lovasok és a fogatosok részvételével. A szentmise reggel 9 órakor kezdődik, majd később gyónásra is lehetőséget biztosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában