Avatás

2023.06.24. 16:20

A múlt előtt tiszteleg és a jövőbe mutat Salgótarján új bányászati emlékhelye

Újabb emlékhely hirdeti, hogy a Salgótarján fejlődése a bányászatnak köszönhető. A Salgó úti körforgalomban ma avatták fel az emlékhelyet, ezzel vette kezdetét a bányász-kohász juniális.

Gulyás Edina

A körforgalom közepén szenes csille emlékeztet a város bányász hagyományaira és múltjára

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Újabb bányászati emlékhellyel gazdagodott Salgótarján. A Salgó úti körforgalomban elhelyezett csille nem csak a múlt előtt tiszteleg, hanem a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja – hangzott el a mai avatóünnepségen, amelyen Fekete Zsolt polgármester mondott beszédet. 

– Amikor Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulójára készültünk, számba vettük az itt található bányászati emlékhelyeket. Arra jutottunk, hogy ugyan sok ilyen található a nógrádi megyeszékhelyen, azonban mindegyik kicsit el van dugva az érdeklődők elől – hangsúlyozta a polgármester. – Azért esett a választásunk erre a helyszínre, hogy a városba érkezők rögtön azzal szembesüljenek: Salgótarjánnak a fekete- és a barnakőszén adta meg a lehetőséget a fejlődésre. 

A Salgó úti körforgalomnál, fúvószene kíséretében avatták fel a város legújabb bányász emlékhelyét
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, a kiállított csille korábban megyénk bányáiban dolgozott és elég rossz állapotban volt, mielőtt felújították. A renoválást Sipos Béla, mátranováki szakember végezte el. Az előkészületekből a bányász nyugdíjas szakszervezet is kivette részét.  Az avatóünnepséget a 144 éves Bányász- Kohász Fúvószenekar műsora színesítette. Azt követően a résztvevők zenés felvezetéssel vonultak a Múzeum térre, ahol folytatódott a Bányász- Kohász Juniális. 

Az egybegyűlteket Gálné Horváth Mária, a Kohász Művelődési Központ Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy a színvonalas program – ami immár a nyolcadik az egyesület hagyományápoló városi rendezvényei sorában –az egykori acélgyári sördélutánokból nőtte ki magát. Majd felidézve az elmúlt időszak nehézségeit és örömteli eseményeit arról is beszámolt: a szervezet új néven, immár Bányász-Kohász Kulturális Egyesületként működik tovább. 

A múlt előtt tiszteleg és a jövőbe mutat Salgótarján új bányászati emlékhelye
Fekete Zsolt polgármester mondott beszédet a rendezvényen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az érdeklődők a délután során meghallgathatták az Ifjúsági Fúvószenekar, a Bányász- Kohász Fúvószenekar, a Bányász- Kohász Dalkör és az Akkord Fúvós Kisegyüttes előadását, valamint a „Flowergirls” mazsorett csoport műsorát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában