Irodalom

2023.05.18. 07:46

Nehéz sorsú pap-költő életútját mutatták be Rétságon

Mécs László élete és munkássága került középpontba nemrégiben a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár irodalmi rendezvényén. A premontrei szerzetes-költőről Kovács József lelkész beszélt a hallgatóságnak az intézmény olvasótermében.

Hegedűs Henrik

Mécs László élete és munkássága került középpontba Rétságon

Forrás: Beküldött fotó

A szavak nyomán nehéz emberi sors bontakozott ki. Az érdeklődők megtudhatták, hogy a két világháború között Mécs Lászlónak több verseskötete is megjelent, nem egy külföldi, például németországi kiadó gondozásában, ugyanakkor poétai kibontakozását sok kritika is érte, így Illyés Gyula tollából, de akadtak védelmezői. Ellentmondásos személyiségét jellemezte, hogy vallási tárgyú költeményei mellett bátran vállalta a közéleti szókimondást, amiből szintén rengeteg baja származott. Eközben folyamatosan papi szolgálatot teljesített.

Az irodalmár-szerzetest a második világégés után sem hagyta békén a hatalom keze. Bár visszavonultan élt, mégis 1953-ban a Rákosi-rendszer koholt vádak alapján letartóztatta, tíz éves börtönbüntetésre ítélték, és csak 1956-ban kapott felmentést és rehabilitációt. Szóba került még az is, hogy Mécs Lászlót két ízben jelölték irodalmi Nobel-díjra, és hagyatékát a pannonhalmi bencések gondozzák.

Az előadáson a költő több versét is felolvasták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában