Ismeretterjesztés

2023.05.17. 14:38

Középkori világba kalauzolták vissza az érdeklődőket Cserháthalápon

Érdekes előadás szemtanúi lehettek mindazok a fiatalok és idősebbek, akik a minap ellátogattak a cserháthalápi művelődési házba. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár ismeretterjesztő sorozata jóvoltából a Banderium Honoris Kulturális Egyesület tagjai kalauzolták a középkorba az érdeklődőket.

Hegedűs Henrik

Érdekes előadás szemtanúi lehettek mindazok, akik ellátogattak a cserháthalápi művelődési házba

Forrás: Beküldött fotó

A „Végváriak világa” nevet viselő bemutatón a két férfiú és hölgy társuk a török–magyar háborúk idejének viseletét öltötték magukra. Egyikük német zsoldost alakított, aki tollas kalapjával, bő nadrágjával mintha A koppányi aga testamentuma című filmből csöppent volna a huszonegyedik századba, míg másikuk a tizenhatodik-tizenhetedik magyar végvári katona „mundérjába” bújt, míg a nő egyszerű, mindennap használatos nemesasszonyi ruhában pompázott.

Az egyes viseleti darabokat a hagyományőrzők részletesen bemutatták, sok-sok különlegességgel ecsetelve mondandójukat. Természetesen nem maradhatott ki a sorból a fegyverek és felszerelések arzenálja sem. Villant a kézben a nehéz kard, forgott a szablya, a fokos, de a sodronying is előkerült a kelléktárból, amely tökéletesen megóvta a büszke hadfit a könnyű kézifegyverek szúrásától-vágásától. Szóba került még szűkebb hazánk végvári élete, így például Nógrád várának története is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában