Program

2023.05.03. 14:38

Kiállítás-láncolattal emlékeznek Petőfi Sándorra a határ menti városokban

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum összefogott és közösen hozott létre kiállítás-láncolatot, Petőfi körút 200 mottóval a közelmúltban.

L. J.

Dr. Limbacher Gábor, az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a kiállítás-láncolat által felelevenítik a költő 1845. évi felvidéki körútját, valamint a határ menti múzeumokban és hatókörükben is segítik a magyar azonosság- és összetartozás-tudat újraerősödését. Így az öt részből létrejövő kiállítás a Petőfi alakjából és életéből leszűrhető Kárpát-medencei összetartozást is képviseli.

– Petőfi Sándor saját személyében megtestesíti a többfajta etnikumot, hiszen származása szerint szlovák, ugyanakkor önazonossága szerint magyar. Ez pedig igaz a magyar népesség nagy részére is. Másfelől, mint határ menti városok múzeumai küldetésünknek tekintjük az együttműködést és, hogy ezzel segítsük a Kárpát-medence összetartozásának erősítését. Több országban élünk, de mégis közös hazában – mondta dr. Limbacher Gábor. 

Hozzátette: emellett szeretnék Petőfi Sándor 1845-ben tett Felvidéki körútját is feleleveníteni. Ezért a kiállítások egy láncolatot alkotnak, kiemelve egy-egy fontos mozzanatot Petőfi életművéből.

A szécsényi múzeumigazgató kifejtette, hogy Losoncon „A Lánglelkű költő” címmel nyílt meg az első kiállítási láncszem, amely a költő szerelmi életét, illetve a szerelmi költészetét mutatja be. A második tárlat megnyitója Rimaszombaton lesz, amely Petőfi Tompa Mihályhoz és Kerényi Frigyeshez fűződő legendás barátságait dolgozza fel. Május 13-án, a történelmi emlékhelyek napján 16 órakor nyílik meg Szécsényben a „Petőfi és Rákóczi” című kiállítás, amely a szabadságot emeli ki. Ugyanezen naptól lesz megtekinthető a Füleki tárlat, amelynek középpontjában a származástudat áll, rávilágítva Petőfi szlovák közösségben betöltött szerepére. Végül május 18-án, Balassagyarmaton nyílik meg az utolsó kiállítás-láncszem „Dalait kunyhóban, palotában éneklik” címmel, amely Petőfi költészetének népies jellegét jeleníti majd meg.

Dr. Limbacher Gábor végül arra is kitért, hogy a Nemzeti Kulturális Alap beválasztotta a kiállítás-láncolatot a Diákutaztatási Program célpontjai közé, ennek keretében pedig szervezett formában már most hatszáz tanulót várnak, ez a szám pedig később elérheti akár az ezret is. 

A kiállítások időtartama hat hónap, így őszig biztosan megtekinthetik mind az öt tárlatot az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában