Ajándék

2023.05.31. 18:20

Chiléből érkezett festménnyel gazdagodott a salgótarjáni múzeum

Ihletett hangulatú, érzelmekkel teli ünnepség színhelye volt szerda délelőtt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum.

Cs. B.

A megajándékozott intézmény nevében dr. Shah Gabriella igazgató mondott köszönetet

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Történt ugyanis, hogy az 1905-ben itt született, majd 1936-ban a családjával Chilébe emigrált Cseney-Vuchetich László képzőművész a Budapesti lány című festményét a leszármazottak az alkotó szülőhelyének ajándékozták. A rendezvénynek mintegy díszvendége volt Camilo Eduardo Sanhueza Bezanilla, a Chilei Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Sebastián Aquilera első titkár, és jelen volt családjával a művész unokája, Esteban Vuchetich de Cheney is.

A vendégeket Fekete Zsolt polgármester köszöntötte, majd a magas rangú diplomata, illetve a leszármazott családtag is elmondta gondolatait. Utóbbi magyar nyelven olvasta fel beszédét. A megajándékozott intézmény nevében dr. Shah Gabriella igazgató mondott köszönetet az 1944-ben készült festményért. Megígérte, hogy értékének megfelelően őrzik majd a képet gyűjteményükben és igyekeznek minél több érdeklődőnek bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában