Kiállítás

2023.04.17. 07:53

Munkácsy-díjas szobrász drót alkotásaiból nyílt tárlat Balassagyarmaton

Rendkívüli vizuális élményt nyújtanak Csemniczky Zoltán, Munkácsy- díjas szobrászművész alkotásai, amelyekből a Jánossy Képtárban nyílt kiállítás Balassagyarmaton.

E-L.Zs.

Csemniczky Zoltán nem mindennapi anyagot használt alkotásaihoz: a drótbóll formált alakok más szögből nézve mást mutatnak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A Horváth Endre Galéria egykori vezetőjének, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nyugalmazott igazgatójának, Csemniczky Zoltánnak nem mindennapi anyagból készült alkotásaiból nyílt kiállítás. A drótból formált alakokat szemlélve több szögből más-más látvány tárul a látogatók elé. A Művészet világnapján, szombaton délután nyílt tárlat alaphangját a Brillo Quartet és Szenográdi Noémi zenei játéka adta. A résztvevőket Zolnyánszki Zsolt galériavezető köszöntötte, akinek ez a 100. általa megrendezett kiállítása is volt egyben.

Ezt követően Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész mutatta be az alkotót, személyes élményeket is felelevenítve. 

– A Csemniczky Zoltán által készített alkotások egy létélményt adnak, részesei leszünk a térnek, a kor drámai valóságára reagálnak. Például a Koponya, az emberi minőségnek a tényét, lelkét és a túlvilágot is magában hordozza. Üzenettartalmával, lelki érzékenységgel áthozza azt a fajta átszellemültséget, amitől a mű értelmet nyer – emelte ki a festőművész.

Munkácsy-díjas szobrász drót alkotásaiból nyílt tárlat Balassagyarmaton
Zenedarabok is színesítették a különleges tárlat megnyitóját
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Dr. Feledy Balázs művészeti író méltatta az eseményen az alkotásokat.
– Nem lehet a kortárs művészetet, úgy értelmezni, befogadni, ha bennünk nincs egyfajta nyitottság, beleérzés. Látszólag üresek és légiesek a művek, de mégis a sűrűség, a ritkaság változtatásával és a szövéssel tárja elénk a varázslatos látványt a fogóval dolgozó szobrász. A drót váz sokkal közvetlenebbül érzékelteti a térbeliséget, mint a tömör forma – mondta el az író. 

Hozzátette, hogy az alkotó a hálózatelmét segítségével fémhuzalból teremt remekműveket, amelyekben a kereszteződések és a csomópontok filozófiája is benne van. 

– A művész nyugdíjba vonulása után bontakozott ki igazán a pályája. Ebben az időszakban készültek az itt kiállított, öt teremben megtekinthető szobrai is – emelte ki dr. Feledy Balázs.
A tárlat június 3-ig tekinthető meg a Jánossy Képtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában